Тюльпани третьої свіжості

11.08.2010
Тюльпани третьої свіжості

До матчу з голландцями наша збірна готувалася на базі в Кончі–Заспі. (Фото з сайту ФФУ.)

Одного з попередніх наставників головної команди країни Олега Блохіна тривалий час характеризували словом «фартовий». При цьому «синьо–жовті» не завжди демонстрували видовищну гру, але перемагали своїх суперників у відповідальних матчах, і навіть уперше в історії нашого футболу пробилися до фінальної частини чемпіонату світу. Зрештою тренер Блохін перестав бути «щасливчиком». Михайличенко таким не спромігся стати. І ось у нового наставника збірної, Мирона Маркевича, є непоганий шанс перейняти естафету «фартовості».

Три матчі, проведені під його керівництвом, національна команда щоразу вигравала навіть експериментальними складами. А сьогодні має шанс продовжити серію перемог до чотирьох. І хай українських уболівальників не лякає суперник: у складі збірної Голландії під керівництвом Берта ван Марвейка на поле «Донбас–арени» не вийде жоден гравець, який здобув срібні нагороди африканського «мундіалю».

 

Резервом на резерв

Щоправда, Мирон Маркевич на прес–конференції, зібраній позавчора в київському Будинку футболу, закликав обережніше ставитися навіть до таких гостей. «У Голландії завжди було чимало гарних футболістів, і ті, що приїдуть до нас, виходитимуть на поле з подвоєною енергією», — каже тренер. Справді, не така вже й велика різниця, із ким змагатися — нам би свої можливості та резерви перевірити.

Крім іншого, Мирон Богданович пообіцяв врахувати побажання наставника «Динамо» Валерія Газзаєва, котрий по завершенні п’ятого туру національної першості попросив не викликати до збірної лідерів своєї команди: мовляв, якщо суперник не привіз найсильніших, то й Україна має обкатувати резерв. «Я розумію такі слова Газзаєва, адже в нього попереду матч чемпіонату, а потім — гра з «Аяксом». Ми постараємось врахувати його побажання. Але збірній теж важливо показати хорошу гру», — розкрив свої пріоритети Маркевич.

«Динамо», зокрема, попросило не викликати до табору збірної півзахисника Олега Гусєва, який нещодавно відновився від травми, але минулого тижня навіть забив м’яч у ворота «Гента» у кваліфікації Ліги чемпіонів. Мовляв, гравець ще повністю не оговтався від ушкодження. Також не приїхав Олександр Яковенко з бельгійського «Андерлехта» — у нього травма стегна. Зате вилікувався дніпропетровець Руслан Ротань; на нього тренери збірної можуть розраховувати.

Нам би оборонця

Стосовно новачків, запрошених готуватися до сьогоднішнього спарингу з «помаранчевими», то в цьо­му списку фігурує лише оборонець дніпропетровського «Дніпра» Євген Чеберячко.

Після трирічної перерви до табору головної команди країни повернувся Олександр Романчук: можливості цього захисника добре відомі Маркевичу, адже Сашко віднедавна представляє саме харківський «Металіст», де працює тренер збірної.

Саме захист Мирон Богданович називає позицією, яка його зараз найбільше хвилює. Тож збільшити свій доробок матчів за збірну матиме можливість й оборонець «Карпат» Артем Федецький. Наразі він лише двічі з’являвся на полі у формі з емблемою ФФУ.

А ще Маркевич згадав про потенційне поповнення, про яке, щоправда, вже давненько ведеться мова. «Питання натуралізації Папи Гуйє ми не залишаємо без уваги. Нещодавно він відмовився грати за збірну Сенегалу», — сказав наставник збірної і «Металіста». Попри останні ляпи оборонця в клубі, тренер і далі довіряє Папі та хоче зробити з нього українця.

 

ЗНАЙ НАШИХ

Список гравців збірної України, викликаних на товариську гру проти команди Голландії

Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар»), Андрій Дикань («Терек», Росія).

Захисники: Дмиро Чигринський, Василь Кобін («Шахтар»), Тарас Михалик («Динамо»), Артем Федецький («Карпати»), Олександр Романчук («Металіст»), Євген Чеберячко («Дніпро»)

Півзахисники: Анатолій Тимощук («Баварія», Німеччина), Олександр Алієв («Локомотив» М, Росія), Руслан Ротань, Євген Коноплянка («Дніпро»), Денис Олійник («Металіст»), Ярослав Ракицький («Шахтар»)

Нападники: Андрій Шевченко, Артем Мілевський («Динамо»), Андрій Воронін («Динамо» М, Росія), Євген Селезньов («Дніпро»)

 

КВИТКОВЕ ПИТАННЯ

На гру Україна — Голландія в Донецьку найдешевший квиток коштує 50 гривень — це сектори «Донбас–арени» за воротами. А за найдорожчу перепустку бажаючим доведеться викласти 2200 гривень. Першочергове право придбати квитки на цей матч мали власники сезонних абонементів на ігри клубу «Шахтар» у чемпіонаті України.