Врятувати легенду

10.08.2010
Врятувати легенду

Горіхові Нікуліна потрібна допомога. (Фото з сайту dic.academic.ru.)

600–річний горіх, що став відомим завдяки кінокомедії Леоніда Гайдая «Кавказька полонянка» (у кінострічці герой Нікуліна, сидячи на ньому, кидав у Шуріка горіхи. — Авт.), сьогодні перебуває у вкрай занедбаному стані. Дерево, яке росте у Криму, називають єдиним «живим пам’ятником» Юрію Нікуліну в Україні, адже актор, сидячи на ньому, зіграв один iз головних епізодів цього фільму. Утім нині про це мало хто пам’ятає: поважний статус дерева не зупиняє охочих залізти на нього, щоб написати на стовбурі власне ім’я, кинути у його дупло записку «на одруження» тощо.

Відтак Київський еколого–культурний центр разом зі столичним зоопарком організували збір коштів на відродження дерева, яке нині перебуває у вкрай занедбаному стані. Протягом місяця кожен охочий міг залишити благодійний внесок у скрині для збору внесків на лікування горіха Нікуліна у павільйоні «Острів звірів» на території Київського зоопарку. «Що стосується чиновників, то підтримки з їхнього боку просто немає. Однак свідомі громадяни долучаються до ініціативи екологічних організацій. Завдяки киянам ми вилікували практично всі місцеві дерева–раритети, серед яких липа Петра Могили, липа Феодосія Печерського, дуб Крістера та інші. Саме кияни здали гроші і на лікування горіха Юрія Нікуліна. На сьогодні зібраною сумою ми задоволені, проте, напевне, все ж таки доведеться докласти ще й свої кошти», — розповів директор Київського еколого–культурного центру Володимир Борейко.

Співпраця Київського еколого–культурного центру та Київського зоопарку триває з 2008 року. Київський зоопарк як об’єкт природно–заповідного фонду приділяє велику увагу екологічній та просвітницькій діяльності. Ми реалізуємо не лише власні проекти, а й беремо участь у спільних проектах iз партнерськими організаціями», — каже заступник генерального директора столичного звіринця Наталія Мовчан. Відтак уже цього місяця фахівці поїдуть до Криму, щоб вилікувати легендарний горіх. Планується встановити підпірки для гілок, залити 100 кілограмів цементного розчину у велетенське дупло в самому центрі стовбура та канатом стягнути «руки» велетня, щоб його не розірвало під час бурі. Також буде зведено паркан та встановлена ікона — організатори доброї справи сподіваються, що, можливо, хоч релігія стримає активних відпочивальників від наруги над легендарним символом.

Володимир МАЛИНКА