Не йди, не йди, дощику!

10.08.2010

Доки Україна та Росія знемагають від спеки й благають небо про дощ, на Центральну Європу цієї «небесної благодаті» звалилося аж надто багато. Сильні зливи, які пройшли над цієї частиною континенту минулими вихідними, спричинили повені, що забрали життя щонайменше десяти людей. Із регіонів, які опинилися під загрозою затоплення, терміново евакуювали десятки тисяч мешканців. Із уже затоплених населених пунктів, які внаслідок розгулу стихії виявилися відрізаними від зовнішнього світу, людей вивозять гелікоптерами.

У суботу ввечері потужна буря вирувала у столиці Польщі: шквальні пориви вітру повалили десятки дерев, водою затопило кілька станцій варшавського метро, підземних тунелів та вулиць. На Торунській магістралі у Варшаві повністю у воді опинилися три міські автобуси — пасажирів, які вибралися на дах, евакуювали рятувальники на човнах.

На півдні польської Сілезії майже цілком, включно з мостом, який з’єднує його з сусідніми населеними пунктами, затопило місто Богатиня з населенням у 18 тисяч осіб. У Богатині та кількох навколишніх селах немає ні електрики, ні питної води. «Люди рятуються на дахах будинків, ситуація драматична», — повідомив агенції «Рейтер» мер міста Анджей Гжемелєвич. За інформацією, яку оприлюднив міністр внутрішніх справ Польщі Єжи Міллер, у Богатині загинуло троє людей.

У сусідній Чехії повені забрали життя щонайменше чотирьох осіб, ще кілька вважаються зниклими безвісти. Найгірша ситуація склалася на півночі країни, куди підтягнуто війська та додаткові рятувальні загони. Військові гелікоптери знімають із дахів будинків мешканців затоплених сіл.

Те саме діється й у східних регіонах Німеччини. Трагічний випадок стався в місті Нойкірхен, де в підвалі одного з будинків поліція знайшла втопленими 72–річну жінку, її 74–річного чоловіка та їхнього 63–річного сусіда, якого старенькі покликали допомогти винести меблі з підвалу перед надходженням великої води. Але повінь виявилася спритнішою і накрила всіх трьох...

Локальні підтоплення та повені впродовж минулих вихідних спостерігалися також у Словаччині, Угорщині та Австрії, але повідомлення про людські жертви з цих країн не надходили. А в Амстердамі навіть шалена злива не завадила найбільшому в Європі щорічному параду сексуальних меншин — обтрусившись, мокрі як хлющ учасники дійства продовжили свою яскраву ходу.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Сильні зливи, що пройшли минулої суботи над Китаєм, спричинили повені та зсуви ґрунту, внаслідок яких загинуло щонайменше 127 людей. За даними агенції «Франс пресс», іще приблизно дві тисячі осіб вважаються безвісти зниклими на північному заході Китаю. В одному з випадків було прорвано греблю невеликої ГЕС, а місто Жонку з 40 тисячами мешканців виявилося затопленим до рівня третього поверху. У районі катастрофи, окрім рятувальних загонів, працюють 2800 військових та 100 медиків.

І надалі потерпає від «великої води» Пакистан: кількість загиблих уже перевершує 1600 осіб, матеріальних збитків зазнали близько 15 мільйонів. Дощі не вщухають, спричиняючи нові зсуви — внаслідок одного з них минулої суботи загинуло понад 50 людей. Рівень води в і без того переповнених річках і надалі зростає.

В індійських штатах Джамму і Кашмір кількість загиблих внаслідок повені і зсувів ґрунту сягнула 145 людей, ще 500 вважаються зниклими без вісти. У місті Ладакху, яке є великим туристичним центром, відрізаними від світу виявилися, за різними оцінками, від п’яти до шести тисяч туристів, у тому числі іноземних.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>