Гіркий «дим отєчєства»

10.08.2010
Гіркий «дим отєчєства»

Без респіратора вулицями Москви ходити небезпечно. (Фото Рейтер.)

«Чому в Москві досі не оголошено надзвичайний стан і де Лужков?!» — це питання у російській столиці впродовж кількох останніх днів не ставив собі хіба що лінивий. Білокам’яна в прямому сенсі перетворилася на чорнохмарну: дим від пожеж на підмосковних торф’яниках затягнув місто чорним смогом, за яким москвичі часто не бачать навіть сусідніх будинків. Через погану видимість на вихідні було скасовано багато рейсів з аеропортів «Внуково» та «Домодєдово», з міста повтікали птахи та дрібні звірі.

Виїхати кудись подалі було б найкращим порятунком і для людей, але вдається це далеко не всім — роботодавці не піддаються на заклики відпустити працівників у позачергові відпустки, хоча робочий день у деяких офісах скоротили на кілька годин.

Кому справді пощастило — то це меру міста Юрію Лужкову. Градоначальник вчасно вирішив підлікувати спортивну травму в тірольських Альпах. Почувши, як його прес–секретар Сергій Цой запевняє, що й з відпустки Лужков «контролює ситуацію», москвичі вибухнули гнівом на інтернет–форумах та в блогах, і навіть лояльна до влади преса почала висловлювати незадоволення. Очевидно, саме отримавши повідомлення про те, що «покинутий напризволяще одинадцятимільйонний мегаполіс перебуває на межі вибуху» (так описало ситуацію інтернет–видання «Фінанс»), Лужков покинув–таки насолоджуватися кришталево чистим альпійським повітрям і повернувся в задимлену Москву.

Чи не найпопулярнішим товаром у Москві стали респіратори, без яких на вулицях дихати вже зовсім неможливо. Звичайні (одноразові) медичні маски від тієї концентрації диму, який накопичився в московському повітрі за понад тиждень «торф’яного терору», вже не рятують. Тим, хто не може роздобути респіратори, які вмить перейшли в розряд дефіциту, лікарі радять користуватися пов’язками зі складеної в кілька шарів і намоченої у воді марлі.

Медики повідомляють про зростання майже вдвічі рівня смертності, але чутки про те, нібито морги вже переповнені трупами загиблих від смогу, категорично спростовують. Самим медпрацівникам, особливо зі служби швидкої допомоги, теж нелегко: в автомобілях «швидкої» немає кондиціонерів, і спека в салоні сягає 50 градусів. Про те, як почуваються в таких умовах хворі, й казати нічого.

Як заявив міністр надзвичайних ситуацій РФ Сергій Шойгу, торфовища можна загасити за п’ять–сім днів. Тим часом синоптики обіцяють полегшення не раніше 20 серпня — тоді, мовляв, спаде аномальна для цього регіону спека, а отже, й займань буде менше, а гасити пожежі й просто виживати стане легше.

Поки що ж ситуація в Білокам’яній лише погіршуватиметься: за даними метеобюро Москви, видимість місцями впаде до ста метрів. За рекомендацією МЗС своїх держав багато іноземців скасовують заплановані туристичні поїздки до столиці та в охоплені пожежами регіони Росії. Деякі країни (зокрема, Німеччина, Ізраїль, Австрія, Польща, Канада) тимчасово закривають свої представництва або відкликають iз Москви дипломатичних представників. Минулої суботи гранично допустимі концентрації чадного газу та інших отруйних речовин у повітрі були перевищені в шість разів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>