Таки без «Бригантини»!

07.08.2010
Таки без «Бригантини»!

Афіша фільму «Чужі душі».

Сьомого серпня учасники міжнародного бердянського кінофесту десантуються на Хортиці. Пропішкувавши історико–культурним комплексом «Запорозька Січ», делегації перепочинуть на перегляді вистави Театру «Запорізький спас», а затим біля знаменитого дуба на Верхній Хортиці зустрінуться з журналістами. Завершиться «запорізька сторінка» Бердянського кінофесту прем’єрою фільму «Зв’язок часів» (його презентуватиме росіянин Кирило Бурдихін) і низкою творчих зустрічей у Театрі імені Магара та кінотеатрі імені Довженка. Як повідомив «УМ» прес–секретар кінофестивалю Андрій Чепрасов, із глядачем спілкуватимуться Володимир Горянський (президент кінофестивалю) і Михайло Голубович (голова журі), Наталя Сумська і Сергій Никоненко, Микола Бурляєв, Наталя Варлей, Ілля Ноябрьов та інші відомі кіномитці.

Упродовж наступних п’яти днів актори і режисери з України, Росії, Італії, Білорусі, Угорщини, Туреччини та інших країн фестивалитимуть на березі Азовського моря, розповів «УМ» Олександр Махотін, генеральний директор ХІІІ–го міжнародного кінофестивалю. Навіть напередодні його відкриття були сумніви щодо реалізації «наполеонівських планів» оргкомітету, позаяк міськрада виділила лише 150 тисяч гривень, половину затребуваних коштів, а з казни обласної взагалі не «крапнуло». Однак пан Махотін оптимізму не втрачає: «Відбудеться перегляд і 12 конкурсних фільмів, і ретроспектива кінострічок. Спеціальний репертуар розробили для дітей і вперше — на вечірніх пляжах, для відпочивальників. Буде і зустріч із письменником Андрієм Курковим».

Оргкомітет так і не повернув кінофесту звичне ім’я «Бригантина», і в усіх номінаціях призери одержуватимуть «Золотого паруса». Україна представлена конкурсними стрічками «Чужі душі», «Відторгнення» і «Двоє», Росія — фільмами «Залізь на місяць» і «Рафаель Піроне» (спільно з США); по одній кінострічці презентуватимуть кінематографісти Білорусі, Болгарії, Італії, Туреччини, Франції, Сербії, Німеччини й Угорщини.

У рамках позаконкурсного показу заплановані кіноблоки «П’ять вечорів кохання», «Фільм–дебошир», «П’ять вечорів комедії»... Можна констатувати, як і в попередні роки, масовий наступ на українського глядача кіноіндустрії Росії, делегація якої «вивантажила» на берегах Азова дюжину фільмів.