Як ВВП iз «Медведом» по телефону пожежі гасять

05.08.2010
Як ВВП iз «Медведом» по телефону пожежі гасять

Із пожежниками Володимирові Путіну спілкуватися легше, ніж із роздратованими погорільцями. (Рейтер.)

Лісові пожежі охоплюють дедалі більшу територію Росії. Кількість загиблих у вогні станом на вчора зросла до 48, а спостереження з космосу фіксують нові й нові «помаранчеві крапки» — вогнища загоряння. Тільки за добу в різних регіонах РФ спалахнуло 300 нових пожеж, а без даху над головою залишилося ще 800 осіб. Люди охоплені панікою, а двоє кремлівських господарів старанно демонструють своє вміння взяти ситуацію під контроль.

Утім заспокоїти переляканих росіян не завжди вдається навіть «всесильному» прем’єр­міністру Володимирові Путіну. Упродовж останніх днів очільник уряду об’їжджає постраждалі регіони, де, окрім фотографування на тлі вигорілих будинків, змушений іще й спілкуватися з народом. Утративши всі свої пожитки й дивом врятувавши життя, люди забули про страх перед владою і в очі висловлюють можновладцю все, що думають про «бездіяльність адміністрації», «брехливі обіцянки» тощо.

Побачивши, як ВВП набирає собі бали, безстрашно кидаючись на амбразуру пожеж і народного гніву, вчора перервав відпустку й повернувся із Сочі до Москви президент Росії Дмитро Медведєв. Очільники держави навіть показово поспілкувалися телефоном перед телекамерами («Привіт іще раз, як там справи?» — запитує Медведєв, сидячи в президентському кабінеті. «Ситуація важка», — з напруженим обличчям відповідає Путін у сорочці без краватки із засуканими рукавами, за спиною якого погойдуються зелені берізки).

Ліси горять у Московській, Нижегородській, Воронезькій, Рязанській, Іванівській та багатьох інших — загалом 17 — областях. У Підмосков’ї вогонь повністю знищив базу Військово­морського флоту Росії — за даними агенції Life News, вигоріло близько 200 одиниць авіатехніки на суму до 20 мільярдів рублів.

На боротьбу з вогнем кинуто сили МНС, МВС та армії, добровольців­резервістів та працівників Федеральної служби виконання покарань. Допомогу в гасінні пожеж Росії надали Україна та Білорусь. Генпрокуратура Росії порушила проти чиновників, які допустили трагічні наслідки природних пожеж, справи за статтею «службове недбальство».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На розташованому в Егейському морі грецькому курортному острові Самос також шаленіють лісові пожежі. З небезпечних районів острова відселено більше чотирьох сотень туристів, переважно зі скандинавських країн. Мер міста Маратокампос, що на заході острова, Георгіс Куцодонтіс визнав в інтерв’ю грецькому телебаченню, що вогняна стихія вийшла з­під контролю, хоча з нею змагаються сотні пожежників та добровольців, яких із повітря підтримують шість спеціальних пожежних літаків та п’ять гелікоптерів.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>