Кирило поїхав — затримані лишились

05.08.2010

Сьогодні Шевченківський райсуд столиці має розглянути адміністративну справу заступника голови київського осередку партії «Свобода» Руслана Андрійка та оголосити постанову щодо справи активіста Вадима Фещенка. Ідеться про вiдлуння подiй 26 липня, коли бійці «Беркута» затримали вісьмох «свободівців», котрi протестували проти приїзду патрiарха РПЦ Кирила й намагалися провести театралізовану постановку «Гламурні гастролі кремлівського гебіста» навпроти Софійського собору. Міліція інкримінує хлопцям ч. 1 ст. 185 Кодексу про адміністративні правопорушення («порушення правил проведення масових акцій»). Утім під це правопорушення підпадають лише організатори акції, а не рядові активісти.

Раніше суддя Оксана Ретьман визнала частково винними трьох активістів «Свободи», їм винесено усне попередження. Тиждень тому суддя закрила справу щодо «свободівця» Валентина Лунейка за відсутністю складу правопорушення, адже хлопця затримали лише за те, що він спитав у міліції українською мовою, чому затримують його побратимів. Після цього Феміда відкоригувала ставлення до пікетувальників. «До їхніх свідчень суддя почала ставитися критично, натомість повністю поклалася на протоколи міліції та свідчення «беркутівців», — зазначив у коментарі «УМ» речник ВО «Свобода» Юрій Сиротюк. — Суддя визнає, що акція була легальною, але тепер усіх визнає винними повністю. Помітно, що їй неприємна ця справа, вона нервує, ймовірно, на суд тисне нова влада. Але ж тим самим вона узаконює міліцейське свавілля i сприяє реалізації в Україні сценарію путінської Росії, коли рядовий «беркутівець» вирішуватиме, чи має право громадянин користуватися своїми конституційними правами».

Так, позавчора суд визнав винним «свободівця» Михайла Кублія й виніс йому попередження. За що? Хлопець був у футболці із символікою «Свободи» та пов’язав на шию національний прапор... Щодо перенесеної на сьогодні справи Фещенка, цікаво, що коли суддя спитала свідка зі спецпідрозділу «Беркут», за що він затримав Фещенка, той, не кліпнувши оком, відповів: хлопець просто найближче до нього стояв! Суддя Ретьман відхилила клопотання захисту Фещенка про закриття справи у зв’язку із закінченням триденного терміну розгляду (ст. 277 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Сиротюк каже, що на всі судові засідання викликається заступник начальника міліції громадського порядку Києва Сергій Бойко, який ще напередодні погрожував активістам, що не допустить жодної акції протесту проти приїзду Кирила, й керував затриманням патріотів. Але підполковник у суд не з’являється, а під дверима судової зали щоразу чергує міліціонер, який по мобільному ледь не в онлайн–режимі доповідає про перебіг засідання. Натомість суддя відмовляється примусово доставити пана Бойка до суду — мовляв, достатньо його письмових пояснень.

Наразі нерозглянутими судом лишаються три адміністративні справи «свободівців».