Свято не їхньої вулиці

05.08.2010
Свято не їхньої вулиці

Повноцінні військові паради з нагоди справді державницьких дат залишилися в іншій, українській, Україні. (з архіву «УМ».)

«Параду не чекайте». Так відповіли вчора в прес–службі Міністерства оборони на запитання «УМ» про заплановані урочистості з нагоди 19–го Дня Незалежності України. «Буде лише дефіле військових оркестрів та роти почесної варти. Ні проходження стройових частин, ні військової техніки на Хрещатику не буде», — інформують військові. Тим часом Київська міськдержадміністрація лише сьогодні вперше збереться, аби обговорити план заходів до Дня Незалежності; які саме це будуть заходи — вчора сказати не могли.

Чи візьме Віктор Янукович участь у столичному святкуванні першого для себе Дня Незалежності на посаді Президента — теж наразі не відомо. На Банковій усі наче вимерли. А з листа заступника голови адміністрації Президента Ганни Герман до організації «Репортери без кордонів» стало зрозуміло, що кримська відпустка Віктора Януковича триватиме з 12 липня якраз до 24 серпня.

Ще на початку червня Президент призначив оргкомітет iз підготовки святкування. До нього увійшли 38 осiб, зокрема міністри й заступники міністрів, а очолили комітет Прем’єр Микола Азаров, Ганна Герман та тодішній гуманітарний віце–прем’єр Володимир Семиноженко. Він до Дня Незалежності на посаді не втримався. Не ясно, чи залишиться на час святкувань на посту й інший член комітету — міністр оборони Михайло Єжель, котрий мав би приймати парад, якого не буде.

Від часу президентського указу про 19–річчя Незалежності минуло два місяці, але про напрацювання робочої групи «УМ» дізнатися не змогла: виглядає так, що прес–служби глави держави й Кабінету Міністрів відпочивають разом зі своїми «босами». На відміну від Дня Перемоги, про відзначення якого почали говорити одразу по вступу Віктора Януковича на посаду Президента, День Незалежності України вочевидь не викликає у нової влади жодної «зайвої метушні».

Після 9 травня газета «Сєгодня» (фактично — рупор партії Януковича) аршинними літерами написала на першій шпальті, що саме День Перемоги тепер — «головне свято країни». Напередодні 65–ї річниці завершення радянсько–німецької війни країна цілий місяць жила в умовах «всеосяжного відзначення і вшанування», саме в День Перемоги на Хрещатику пройшов великий парад військової техніки. До «націоналістичного» Дня Незалежності в Януковича — інше ставлення.

На зміну «святкових акцентів» звертають увагу й експерти. «У нас уже був один військовий парад — на День Перемоги. Це свідчить про те, що День Перемоги для нинішньої влади — більш «пафосне» свято, ніж День Незалежності України», — прокоментував для «УМ» політолог Вадим Карасьов.

А колишній міністр оборони, голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки й оборони Анатолій Гриценко — проти військових парадів узагалі. «Їх варто проводити лише в трьох­ випадках — коли кругла дата (п’ятнадцять, двадцять, двадцять п’ять років Незалежності), коли на озброєння приймають критичну кiлькість нової зброї і її варто продемонструвати народу, та як у 1941 році, коли з параду відправляли зразу на фронт. В іншому випадку — День Перемоги це чи День Незалежності — параду не потрібно», — сказав пан Гриценко.