Бігла коза через місточок...

04.08.2010
Бігла коза через місточок...

Розмаїття французьких сирів з козячого молока. (з сайту receptik.com.)

У багатьох країнах сири з козячого молока — традиційний продукт. Із Норвегії такі можна привезти як оригінальний сувенір. В Ізраїлі на ферми, де вирощують кіз, можна приїхати повідпочивати і попрацювати, смакуючи козячий сир хоч кожен день.
Вишукані, на сирній дошці, запечені чи смажені на грилі козячі французькі сири, видів яких — не перепробувати. Наприклад, «Банон» названо, як село у Провансі, де його виробляють. Цей сир дозріває у каштановому листі. «Банон» має м’який горіховий присмак як і молодий, невеликих розмірів «Кротен де шавіньйоль», що родом із невеличкого селища Сансер. Форму зрізаної єгипетської піраміди має «Валансе», в якому горіховий присмак поєднується з присмаком деревини. Якщо ви придбали циліндр сиру «Сент–мор де Турен», який спеціально викачують у деревному вугіллі і залишають так дозрівати 10 днів, не сахайтеся соломинки у центрі. Це вентиляційне пристосування, і якщо його уважно розглядати, то побачите на ньому й інформацію про виробника, і походження сиру, який має грибний присмак. Названі чотири сири і ще сім видів у Франції мають Appellation d’Origine Controlee (АОС) — оригінальну контрольовану назву. Цей ярлик — підтвердження того, що ці сири найвищої якості вироблено за традиційними регіональними технологіями. А ще є козячий камамбер і брі, сири у циліндрах і м’які сири. До речі, козячий сир по–французьки перекладається як Fromage de chevre. По–особливому розкривається їхнiй смак із білим вином — спробуйте з Sancerre, Pouilly Fume або Sauvignon Blanc.

Із козячими сирами можна приготувати багато простих і водночас оригінальних страв. Наприклад, локшину з козячим сиром та помідорами. У каструлю з окропом засипаємо 250 г тальятелле. Поки макарони варяться, у сковорідці розігріваємо 1 столову ложку оливкової олії й обсмажуємо 200 г маленьких помідорів черрі та 1 розчавлений зубчик часнику (2—3 хвилини). Швиденько перекладаємо помідори в іншу посудину, а в сковорідку відправляємо 4 столові ложки вершків та 150 г козячого сиру і нагріваємо, помішуючи, поки не утвориться однорідний соус. Тальятелле відціджуємо, викладаємо у сковорідку, додаємо по 2 столові ложки посічених петрушки та шніт–цибулі і помідори, солимо та перчимо за смаком.

Щоб приготувати омлет із бобами, беконом і козячим сиром, спочатку треба відварити 150 г зелених бобів і обсмажити 2 смужки бекону. Потім на вершковому маслі у два прийоми посмажити збиті 6 яєць iз 1 столовою ложкою порізаної шніт–цибулі, приправлені сіллю та перцем. Зверху омлет посипати порізаними шматочками підсмаженого бекону, бобами та козячим сиром (60 г). Подавати згорнутим навпіл.

Мінімум зусиль потрібно, щоб приготувати солодкий перець–гриль із козячим сиром. Два перці ріжемо на четвертинки, очищуємо від насіння, кладемо на деко шкіркою догори і відправляємо на гриль на 8—10 хвилин. Потім кладемо четвертинки в поліетиленовий мішечок і герметично закриваємо. Коли схолонуть, без проблем знімаємо шкірку і розкладаємо на тарілку. Зверху посипаємо 100 г козячого сиру та двома столовими ложками підсмажених кедрових горішків, солимо, перчимо і скроплюємо оливковою олією.

Із сирого болгарського перцю і козячого сиру на закуску можна зробити оригінальні кульки. Перчину треба почистити і дрібно посікти, змішати з 250 г сиру та 1 столовою ложкою порізаного тим’яну чи петрушки, посолити, поперчити. З такого «фаршу» сформувати кульки, викласти на листя салату, полити оливковою олією і зверху посипати зеленню.

На гаряче подайте курячі грудки з козячим сиром. У заздалегідь посоленому і поперченому філе (2 шт.) треба зробити збоку «кишеньки» і вкласти у них м’який козячий сир (по 25 г). Загорнути кожну грудку у дві смужки бекону і викласти на змащене деко на кілька листків шавлії. Зверху скропити оливковою олією і запікати у духовці (190 градусів) 30—35 хвилин.

ДО РЕЧІ

Звичайно, не кожен дозволить собі купувати у супермаркетах недешевий імпортний козячий сир — щонайменше за 60—75 гривень за 200 г. Але у сільській місцевості у багатьох українців у присадибному господарстві є кози. А отже, власноруч можна зробити домашній сир. Наприклад, щоб мати близько кілограма домашнього сиру на зразок голландського, треба 3 літри молока, 600 г сметани, 6 яєць та 3 столові ложки солі (якщо хочете, щоб сіль відчувалася по–справжньому). Ретельно перемішати сметану, яйця і сіль (можна у міксері), закип’ятити молоко, влити у нього раніше підготовлену суміш і, постійно помішуючи, варити, поки не утвориться густа маса. Викласти її в марлю у друшляк, віджати сироватку і покласти під прес. Коли сир охолоне, перекласти його в посудину і поставити у холодильник. Найпростіше — шматочок такого сиру можна подати вранці до чаю чи кави або зробити з ним салат із помідорів iз петрушкою, часником і домашньою соняшниковою олією.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>