Чернігівське послання з луганським штемпелем

04.08.2010

Дивний різновид бізнесу з’явився на Луганщині. Метою його представників є не так отримання прибутку від власного господарювання, як перешко­джання в цьому іншим підприємцям. Хоча, можна припустити, зиск від подібного роду діяльності «винахідники» таки отримують. І чималий.

Цікаву історію розповів перший заступник міського голови Ровеньок Олександр Тимошенко. У цьому місті ще 25 травня цього року, відповідно до «Положення про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошти», відбулися тендерні торги «на закупівлю робіт з поточного та капітального ремонту доріг шахтарського міста». І хоча Ровеньки, як і більшість українських міст, не може похвалитися великими обсягами бюджету, кошти під цю важливу справу були виділені чималі: на капітальний ремонт більше 3,5 мільйона гривень, загалом — 4 мільйони.

Слід відзначити, під час проведення торгів скарг та зауважень від їхніх учасників не надійшло; 9 червня поскаржилося Державне підприємство «Луганський облавтодор», але з ним швидко вдалося домовитися, і земляки скаргу забрали. Натомість залізобетонну принциповість раптом вирішили виявити представники древнього й прекрасного міста Чернігова. Точніше, ЗАТ «Черниговрайдорстрой». Воно оскаржило результати тендеру 14 червня. Ровенчани самонадіяно вирішили, що зможуть домовитися і з чернігівцями; треба було лише зв’язатися з ними й запропонувати переговори. Але завдання виявилося нездійсненим.

Спершу спробували додзвонитися до скаржників за телефоном, вказаним у документі. Однак співробітнику Управління ЖКГ міськради на тому кінці дроту повідомили, що номер закріплений зовсім за іншою фірмою. Звернулися до довідкової Чернігова — і отримали відповідь: «За даним підприємством вказаний у документі, та й узагалі будьякий чернігівський, номер не зареєстрований».

Тільки тоді в Ровеньках уважніше придивилися до конверта, в якому надійшла скарга від скандального підприємства. У зворотній адресі дійсно було вказано місто Чернігів, натомість поштовий штемпель засвідчував: лист надійшов не з такого вже й далеку, а з «рідного» обласного центру. Себто з міста­трудівника Луганська. А на запит до УБОЗу Управління МВС у Чернігівській області скоро надійшла відповідь, підкріплена довідкою тамтешнього Головного управління статистики: в Єдиному реєстрі Чернігівської області не значиться не лише ЗАТ «Черниговрайдор­строй», а й фірми зі схожими назвами українською: «Чернігіврайдорбуд» або «Чернігіврайшляхбуд».

Звичайно, після цього скаргу невідомої фірми з розгляду зняли й відновили оформлення результатів тендеру. Підрядник приступив до робіт 26 липня. Однак визнати це хепіендом заважають дві обставини. По­перше, втрачено чималий відрізок дорогоцінного літнього часу. А подруге, немає жодної гарантії, що скоро на обрії не з’явиться ще якийсь інший «Дорстрой». Хто стоїть за «чернігівцями» і яку мету вони переслідували — поки що з’ясувати не вдалося.