Спікера звели з «перевертнем»

04.08.2010
Спікера звели з «перевертнем»

Олексій Пукач під час затримання.

У рамках розслідування справи про вбивство Георгія Гонгадзе в будівлі Головного слідчого управління ГПУ на Борисоглібській відбулася очна ставка спікера Володимира Литвина зі звинуваченим у вбивстві журналіста Олексієм Пукачем. Як повідомляє iнтернет­видання «Українська правда» з посиланням на власні джерела, напередодні слідчі ГПУ окремо допитали спікера у приміщенні парламенту, щоб з’ясувати його позицію з тих питань, які мали бути порушені пiд час очної ставки. Про допит під куполом ВР слідство нібито попросив сам Литвин.

А вже на очній ставці в будівлі ГПУ був присутній керівник слідчої групи Генпрокуратури у справі Гонгадзе Олександр Харченко. Ця неприємна для Голови ВР процесуальна дія (він тривалий час ухилявся від співпраці зi слідством) проводилася в рамках базової справи про вбивство Гонгадзе № 601241, тож і Литвин, і Пукач на очній ставцi мали статус свідків. Слідство, вочевидь, цікавило, чи знайомі свідки, де перетиналися їхні шляхи тощо. А статус обвинуваченого екс­генерал міліції Олексій Пукач має в іншій, виділеній iз базової справи Гонгадзе в окреме провадження кримінальній справі, в якій досліджується безпосередньо його роль у вбивстві редактора «Української правди».

На Різницькій традиційно не підтверджують, але й не спростовують факт процесуального «побачення» Литвина й Пукача. Мовляв, усі новини по справі повідомить слідчий, коли матиме таке бажання. З іншого боку, Генпрокурор Олександр Медведько обіцяв, що справа Пукача піде до суду вже у серпні, але, очевидно, у слідчих інші терміни. Адже за їх поданням Верховний Суд продовжив термін арешту Олексія Пукача до 8 жовтня. Наразі Пукач почав ознайомлення з матеріалами своєї кримінальної справи, й у часі, за законом, він не обмежений. Тим більше що й матеріалів щодо його злодіянь вистачає.

Водночас не зрозуміло, чи сядуть на лаву підсудних організатори та замовники вбивства Гонгадзе й чи не є очна ставка Литвина й Пукача простою процесуальною формальністю перед закриттям справи або спробою нової влади зробити лідера Блоку Литвина слухнянішим напередодні місцевих виборів та ймовірного скасування політичної реформи­2004.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Генпрокуратурі тривають кадрові перестановки: ще 22 липня за наказом Генпрокурора Миколу Голомшу переведено з посади заступника Генпрокурора на іншу, зі зниженням. Колишнього куратора багатьох резонансних справ, зокрема й справи Гонгадзе, призначено військовим прокурором Центрального регіону. Наразі Голомша перебуває у відпустці до 6 вересня й відмовляється коментувати пресі робочі питання. За даними газети «Коммєрсант­Україна», на вакантну посаду заступника Генпрокурора розглядається кандидатура першого заступника прокурора Донецької області Наталії Марчук.