НОВИНИ ПЛЮС

03.08.2010

У чеченців — новий лідер

Лідер чеченських сепаратистів у Росії Доку Умаров офіційно склав із себе повноваження «еміра Кавказького емірату» і призначив своїм наступником Асламбека Вадалова. Як повідомляє сайт «Кавказ–центр», у відеозверненні, розміщеному в інтернеті, «схожий на Умарова чоловік заявляє, що передає пост еміра молодшому товаришеві, який стане енергійнішим лідером». При цьому 46–річний Умаров наголосив, що продовжить джихад і допомагатиме новому керівництву «Кавказького Емірату», який він називає державою, а в Росії вважають «терористичною організацією».

Вадалов — ветеран першої чеченської війни 1994—1996 років, воював проти федеральних військ Росії у 1999 році, а в 2007–му став одним із перших чеченських польових командирів, хто склав присягу вірності Умарову.

В Ірані судять туристів зі США

Троє затриманих рік тому в Ірані американських туристів постануть перед місцевим судом за звинуваченням у нелегальному перетині кордону. Як повідомив прес–секретар іранського МЗС Рамін Мехманпараст, розглядається можливість висунення їм інших звинувачень, зокрема в участі у міжнародній підривній діяльності проти безпеки Ірану. 21–річного Шейна Бауера, 31–річну Сару Шаурд та 27–річного Джоша затримали 31 липня 2009 року за перетин іранського кордону з боку іракського Курдистану. Трійця стверджує, що вибралася в похід у гори і випадково перетнула ніяк не позначений кордон. На річницю затримання туристів президент США Барак Обама звернувся до іранської влади з вимогою негайно звільнити затриманих, оскільки їхні ув’язнення є порушенням міжнародних конвенцій.

Військовий скандал у США

Американські спецслужби заарештували 22–річного аналітика американської розвідки, якого підозрюють у передачі інтернет–порталу Wikileaks 90 тисяч таємних документів Пентагону щодо війни в Афганістані.

Китай: Заборонене місто реконструюють

У Пекіні починається реконструкція Забороненого міста, яку проводять спільно китайська фірма «Імперіал пелес м’юзіем» та американська «Ворлд мон’юментс фанд». Колишній палац імператорів династії Мінь не ремонтували з часу повалення останнього імператора 1924 року. На час реставрації багата колекція тронів, картин та елементів декору вперше за кілька тисяч років залишить межі Китаю — з вересня її виставлятимуть в американському Массачусетсі.

Голландці залишили Афганістан

Першого серпня голландський військовий контингент чисельністю 250 військовослужбовців після чотирьох років офіційно завершив свою місію в Афганістані. У лютому цього року уряд Голландії на прохання керівництва НАТО хотів продовжити місію, але правлячі християнські демократи не знайшли підтримки з цього питання в партнерів по коаліції, яка внаслідок цього розпалася. Упродовж чотирьох років Голландія витратила на військову операцію в Афганістані півтора мільярда євро та втратила вбитими 24 людини. Залишені голландцями позиції тепер займуть австралійці. Один із речників талібів оприлюднив у голландських ЗМІ подяку голландцям за вихід з Афганістану і висловив сподівання, що за їхнім прикладом підуть й інші країни.

Спалюй Коран, вшановуй жертв!

Церква з міста Гейнвілл в американському штаті Флорида виступила з ініціативою встановити міжнародний день спалення Корану на відзначення річниць терактів 11 вересня 2001 року в Нью–Йорку та Вашингтоні. Як повідомляє «Франс пресс» із посиланням на організатора акції, протестантського пастора Террі Джонса, парафіяни проведуть першу таку акцію 11 вересня цього року і закликають інші християнські церкви приєднатися до неї, щоб вшанувати пам’ять жертв терористичних атак та боротися з «демоном ісламу».

Клінтони видали дочку заміж

«Весіллям сторіччя» назвали американські ЗМІ одруження єдиної дочки держсекретаря США Хілларі Клінтон та екс–президента Білла Клінтона. Минулої суботи в містечку Райнбек у штаті Нью–Йорк 30–річна Челсі Клінтон вийшла заміж за 32–річного банкіра Марка Мезвінскі, з яким знайома ще з дитинства. Молодят вінчали рабин і пастор, оскільки сім’я Мезвінскі — іудеї, а Челсі, як і її мати — методистка. На церемонії були присутні від 300 до 600 гостей, зокрема екс–держсекретар США Мадлен Олбрайт, модельєр Віра Вонг, яка шила для нареченої весільну сукню, режисер Стівен Спілберг, телеведуча Опра Уїнфрі, співачка й актриса Барбара Стрейзанд тощо.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>