Як не повінь, то холера

03.08.2010
Як не повінь, то холера

Цьому чоловікові вдалося врятувати від повені небагато пожитків. (Рейтер.)

Майже півтора мільйона людей постраждали або залишилися без даху над головою внаслідок повеней у північно–західній частині Пакистану. Кількість загиблих станом на вчора за офіційними даними сягнула 1400 осіб, але насправді це число може бути значно вищим — сотні людей вважаються зниклими безвісти.

Найбільше постраждали регіони поблизу кордону з Афганістаном. Через інтенсивні зливи річки вийшли з берегів і буквально змили з поверхні землі багато глиняних будинків, а подекуди й цілих сіл. Багато людей залишаються без допомоги — рятувальники не можуть до них дістатися, бо «велика вода» зруйнувала мости, а більшість доріг стали непроїзними. В одній із провінцій фактично відрізаними від світу опинилися близько 27 тисяч осіб, а багато міст, зокрема й тримільйонний Пешавар, через зруйновані лінії електропередач залишилися без зв’язку. У провінції Сінд під загрозою руйнування — одна з найдавніших у світі пам’яток культурно–історичної спадщини, руїни стародавнього міста Мохенджо–Даро, зведеного 2600 року до н.е.

Як стверджує місцева влада, це найбільша повінь в історії північних та західних регіонів Пакистану. Стихія ледве не дійшла й до столиці: під водою опинилися значні регіони долини Сват, розташованої за 200 кілометрів від Ісламабада.

Влада залучила до рятувальних робіт 30 тисяч військовослужбовців, 100 катерів та 43 військові гелікоптери, які евакуюють населення із затоплених регіонів та скидають потерпілим продуктові набори і питну воду.

Учора дощі почали вщухати й вода пішла на спад, але прийшла інша біда: загроза масштабних епідемій, поширенню яких сприяє розкладання трупів затонулої домашньої худоби. У затоплених регіонах уже зареєстровано перші випадки захворювання на холеру. До того ж надалі мешканців постраждалих районів чекає голод, адже весь урожай знищила стихія.

Гуманітарну допомогу Пакистану вже виділили Єврокомісія (30 млн. євро) та Організація Об’єднаних Націй (10 млн.). Окрім того, представники ООН надають потерпілим допомогу тимчасовим житлом, медпрепаратами, питною водою та продуктовими пайками. Також допомагають «гуманітаркою» Китай, який і сам цього року страждає від повеней, та Сполучені Штати Америки, звідки до Пакистану вже надійшло 380 тисяч продуктових наборів, чотири рятувальні човни та дві станції очистки води. Найближчим часом США також нададуть конструкції для монтування 12 мостів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>