Репетиція Хеловіну

03.08.2010

Функціонери Партії регіонів, що нині посідають ключові посади в органах держуправління й місцевого самоврядування Одеси та Ізмаїла, зухвало й цинічно зірвали позачергові вибори ізмаїльського міського голови, призначені Верховною Радою ще у травні на 1 серпня. Виборцям, які прийшли проголосувати, просто не дали цього зробити. На одних дільницях їм усно повідомляли, що вибори скасовано, а на стінах інших, наприклад, №13 і №14, про це сповіщали оголошення: «Вибори скасовані — просимо вибачення».

Як поінформував «УМ» голова Одеської облорганізації Комітету виборців України Анатолій Бойко, «у низці випадків обмануті виборці, яким у липні надіслали запрошення для участі у виборах мера, висловлювали обурення на адресу влади й дільничних комісій, а на деяких дільницях ледве вдалося запобігти фізичним сутичкам».

Хто винен і чому так сталося? Експерти КВУ, що впродовж липня відстежували взаємини громадян і влади, виступили з публічною заявою, в якій наголосили: «Вибори ізмаїльського міського голови зірвано через грубе систематичне втручання у виборчий процес місцевих органів влади, зокрема в. о. міського голови Ізмаїла Ірини Рудніченко (Партія регіонів), яка водночас балотувалася на посаду мера». Безпосередньо причетним до зриву голосування у КВУ назвали також керівника відділу ведення Державного реєстру виборців Ізмаїльської міськради Сергія Федюру, який, «посилаючись на розпорядження пані Рудніченко, відмовився передати міській територіальній виборчій комісії у передбачений законодавством термін уточнені списки виборців, за якими мало бути проведено голосування, внаслідок чого проведення виборів стало неможливим».

В одеському обласному осередку КВУ нагадують, що «неодноразово заявляли про загрози зриву виборчого процесу в Ізмаїлі через застосування адміністративного ресурсу», однак марно — належного реагування державних та правоохоронних структур мешканці міста так і не дочекалися. Більше того, голова Одеської облдержадміністрації Едуард Матвійчук безцеремонно назвав організаторів виборів бандитами. «В Ізмаїлі практично при владі перебувають бандитські групи, які вважають, що місто — їхня власність, і вони проводять приватні вибори... Буде дана жорстка оцінка всім. Я вимагаю від правоохоронних органів оцінки — аж до кримінальних справ...» — заявив «губернатор».

І пожежники притьмом кинулися закривати приміщення виборчих дільниць, міліція, всупереч рішенню суду, взяла під арешт виборчі бюлетені, які, згідно із законом мала, охороняти. Ну а в.о. мера Ізмаїла «регіоналка» Рудніченко спершу відмовилася підписувати платіжні доручення, що передбачають фінансування виборчого процесу, а згодом організувала повернення до обласного бюджету 380 тисяч гривень, передбачених постановою ЦВК на проведення виборчого процесу.

Чи знали про це правове свавілля гарант Конституції Президент Янукович та спікер парламенту Литвин? Знали: кандидати в мери Ізмаїла надіслали обом телеграму–звернення, в якій просили припинити беззаконня місцевих «регіоналів». Однак можновладці й пальцем не ворухнули, щоб виконати свої державні обов’язки. Хоча, згідно з вердиктом Конституційного Суду, винесеним торік у зв’язку з аналогічною виборчою ситуацією в Тернопільській області, мали рішуче припинити спроби зірвати призначені парламентом вибори. Оскільки позачергові вибори не можуть бути скасовані або перенесені — таке допускається лише в разі запровадження в країні воєнного чи надзвичайного стану.

На думку одеських експертів, очолювана «регіоналами» влада зірвала проведення позачергових виборів мера Ізмаїла передусім через побоювання, що кандидат від Партії регіонів програє на них кандидату від партії «Сильна Україна». Бо, згідно з опитуваннями виборців, саме представник «Сильної України» Андрій Абрамченко мав реальні шанси посісти крісло мера Ізмаїла. Отож репетицію жовтневих виборів до місцевих рад, які, нагадаємо, відбудуться 31 жовтня — саме в день Хеловіну — «регіонали» Одещини успішно завершили.