Ієрогліфи Жабокрюківки

31.07.2010
Ієрогліфи Жабокрюківки

Традиційний ярмарок буде і цьогоріч. (Фото автора.)

Однак на таку «повноформатну», майже тижневу — з вівторка по неділю — програму зазвичай орієнтуються ті, хто приїздить на Жабокрицький майдан («по–народному» — Жабокрюківка) у Великих Сорочинцах поторгувати. Бувалі ж ярмаркувальники знають: у перший день дійства для багатьох його учасників ще фактично завершується підготовчий етап, а в останній вони вже «збирають манатки» й після обіду роз’їжджаються по домівках.

Зрештою, й офіційне відкриття ярмарку, як повідомили «УМ» представники головного розпорядника — ТОВ «Сорочинський ярмарок», — відбудеться у середу 18 серпня об 11–й годині. Далі хвиля найвідомішого торговища наростатиме і сягне свого апогею десь у п’ятницю–суботу. Тож ті, хто прагне не пропустити головного, власне, побачити якомога більше, найчастіше обирають для відвідин ярмаркового містечка саме ці дні.

А подивитися тут буде на що. До традиційних розваг додасться навіть така заморська екзотика, як майстер–класи із «занурення» в японські традиції та культуру. Зокрема, всі охочі матимуть змогу одержати перші уроки мистецтва ікебани, вирізання фігур із паперу, «ієрогліфічної» каліграфії й навіть взяти участь у справжній східній чайній церемонії з дегустацією цього напою та солодощів. Хоча, зрозуміло, на ярмарку буде незрівнянно більше тих, хто приїде сюди не по екзотичні заморські дива — по свої, рідні, питомо українські. Національного колориту також не бракуватиме, бо ж творитимуть його не лише сотні самодіяльних і професійних артистів, майстрів народної творчості (для останніх звели 8 додаткових павільйонів), а й тисячі «звичайних» ярмаркувальників.

Уперше цьогоріч на Жабокрицькому майдані суто за народною ініціативою влаштовують фестиваль «Сорочинський гусак». «Підкинув» таку ідею, вкотре перечитавши твори Миколи Гоголя, один із київських студентів, який навчається на ветеринара. Організаторам вона сподобалася. Певно ж, таки несправедливо, що досі у «героях» різноманітних виставок ходили переважно собаки та коти — ярмарковий парад «зірок» птахівництва обіцяє бути не менш яскравим і видовищним. Причому жоден із його учасників не потрапить у велетенський казан іншого ярмаркового дійства, під час якого запорізькі кулінари обіцяють зварити одразу 1000 літрів борщу, зафіксувавши ту небуденну подію у Книзі рекордів України.