НОВИНИ ПЛЮС

31.07.2010

Німеччина легалізувала українські документи

Таким чином німці зняли свої заперечення щодо приєднання України до Гаазької конвенції, тож тепер необхідність легалізовувати українські документи посольством Німеччини в Києві відпала, а справжність паперів відтепер засвідчуватиме спеціальний штамп — апостил. Раніше Німеччина була проти приєднання нашої держави до Гаазької конвенції, вказуючи на високий рівень корупції.

Українське судно під арештом

На борту українського судна «Акорд», яке днями затримала грузинська берегова охорона, звинувативши в незаконному проходженні через територіальні води Грузії, перебуває не чотири, а одинадцять українців. Як уточнив прес–секретар Міністерства закордонних справ України Олександр Дікусаров, судно прямувало з вантажем зерна з Ростова–на–Дону, а нині його пришвартовано в порту Поті. Дікусаров зазначив, що хоча українці й не можуть зійти на берег, у них достатньо їжі та питної води.

Брюссель готується до Дня Незалежності України

24 серпня столиця Європейського Союзу вже традиційно відзначатиме День Незалежності України. Як і щороку, починаючи з 2007–го, символ Брюсселя — хлопчик, що пісяє — одягне український костюм, а в центрі міста відбуватимуться масові народні гуляння та заходи з метою популяризації України. З відповідною ініціативою виступила Європейська асоціація українців. У програмі святкування також урочистий прийом на честь українців у мерії Брюсселя, телеміст із Києвом, виступи колективів народної творчості. Як зазначив президент ЄОУ Олексій Толкачов, святкування Дня Незалежності України в столиці ЄС «є вкрай важливим саме сьогодні, коли у Європи виникають ґрунтовні сумніви щодо європейської орієнтації України». Українське свято в серці Євросоюзу може стати символом проєвропейських симпатій українського суспільства, вважає Толкачов.

Росія у вогні

У Росії через сильну спеку й спричинені нею погодні катаклізми палають пожежі: під Москвою вже другий тиждень горять торф’яники, а по всій країні — ліси. Унаслідок цього загоряються й приватні будинки. Тільки за позаминулу добу згоріло майже 900 будинків, загинули п’ятеро і постраждали 34 людини. Як повідомляє РІА «Новості», найбільше будинків знищено вогнем у Нижегородській та Воронезькій областях — 505 і 271 відповідно. Президент Росії Дмитро Медведєв доручив уряду вжити всіх необхідних заходів для посилення протипожежної безпеки. Прем’єр–міністр Володимир Путін заявив, що постраждалі від лісових пожеж отримають по 200 тисяч рублів компенсації.

До Ватикану не пустять у шортах

Легко одягнені туристи відтепер до Ватикану не потраплять: Святий престол заборонив в’їжджати на територію міста–держави людям у шортах, спідницях довжиною вище коліна та з відкритими плечима. Раніше така заборона поширювалася тільки на базиліку святого Петра та інші храми. Тепер усіх, хто хоче потрапити до Ватикану в неналежному вбранні, відправляють до навколишніх крамниць (розташованих на території Рима) по хустки, шарфи та штани.

Із Франції виганяють циган

Президент Франції Ніколя Саркозі розпорядився закрити 300 циганських стоянок та інших таборів незаконних переселенців по всій території країни. За його словами, циган, які не мають громадянства однієї з країн Євросоюзу і перебувають у Франції нелегально, депортують. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, таке розпорядження президент віддав після того, як в одному з міст у долині Луари сталися серйозні сутички між циганами та поліцією, після того як поліцейський застрелив молодого цигана. Критики президентського указу вже заявляють, що йдеться про цілеспрямоване переслідування етнічної меншини.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>