Прилетить благодійник із дорогим «Кадиллаком»

31.07.2010

Набирає обертів скандал навколо придбання представницького авто Cadillac Escalade майже за мільйон гривень для керманича МВС Анатолія Могильова. Нагадаємо, що факт купівлі крутої «тачки» оприлюднив народний депутат від «НУНС» генерал міліції Геннадій Москаль, який наполягає на перевірці законності купівлі авто. Натомість у Міністерстві внутрішніх справ спростовують факт купівлі цього «танка на колесах». Речник МВС Дмитро Андрєєв каже, що міністр і надалі їздить на закріпленому за ним службовому «Лексусі–430» 2004 року випуску із пробігом 160 тис. км і річним обслуговуванням на 98 тис. грн. Водночас у прес–службі обласної міліції Київщини пояснюють, що «Кадиллак» з’явився на балансі обласного УДАІ як благодійний внесок приватної особи, яка побажала залишитися невідомою. Після чого авто перейшло на баланс МВС. Вартість машини нібито вдвічі менша — 518 тис. грн.

Крім того, повідомили «УМ» у Департаменті зі зв’язків із громадськістю МВС, новенький Cadillac Escalade 2010 року випуску використовується лише для обслуговування іноземних делегацій. Мовляв, офіційні делегації дістаються в Україну переважно через аеропорт «Бориспіль», тож заступник міністра з тилового забезпечення й вирішив, що саме на цьому найновішому в системі МВС авто варто здійснювати їх супровід.

А ще в МВС додають: із 9 липня службовий «Кадиллак» відряджений до підрозділів кримського гарнізону міліції нібито для забезпечення охорони громадського порядку та безпеки під час протокольних заходів за участю перших осіб держави та голів іноземних делегацій. Що маємо? З одного боку, Президент Янукович зараз справді ніжиться під кримським сонечком. З іншого — відрядження представницького авто збігається із початком відпустки того ж таки міністра Могильова, який відпочиває саме в Криму.

Натомість нардеп Москаль міняє свідчення. За його новими даними, круте авто насправді подарували Анатолію Могильову підлеглі на день народження. «У приватних бесідах деякі керівники управлінь внутрішніх справ зізналися, що вони скидалися грошима, щоб зробити такий подарунок Могильову, — каже пан Москаль. — Повідомлення МВС про те, ніби авто отримане як благодійна допомога від приватної невідомої особи, я трактую як отримання хабара відомством для міністра Могильова».

Геннадій Москаль посилається на Закон «Про міліцію», в якому чітко сказано, за яких умов міліція може отримувати благодійну допомогу. «Де ви бачите в законі приватних осіб? Прийом благодійних внесків від фізичних осіб заборонений! Тільки підприємства можуть виділяти допомогу, та ще й за згодою трудових колективів, — обурюється генерал міліції Геннадій Москаль. — Виходить, що тепер замість стареньких УАЗів міста і села України міліціонери будуть патрулювати на «кадиллаках»?»