Європейські граблі

31.07.2010
Європейські граблі

Гол Сергія Кравченка (праворуч) залишає «дніпрянам» непогані шанси на вихід до наступного раунду Ліги Європи. (Фото з сайту ФК «Спартак–Златибор–Вода».)

«Белінцонна», «Абердін» — назви цих клубів уболівальники «Дніпра» згадують із жахом, адже свого часу саме вони, не надто відомі представники швейцарського та шотландського чемпіонатів, вибивали «дніпрян» із єврокубків. Цілком можливо, що «чорний» перелік поповниться ще одним колективом: сербський «Спартак–Златибор–Вода», далеко не лідер національної першості, позавчора ввечері сенсаційно переграв четверту команду України на умовно своєму полі, позбавивши нас таких потрібних очок у рейтингу коефіцієнтів УЄФА.

Спартаківці проводили домашню гру не в себе в Суботиці, а в місті Нові Сад. Як виявилося, суботицький стадіон не відповідає вимогам для проведення єврокубкових поєдинків. Через те «синьо–білий» «Спартак» на «біло–червоній» арені клубу «Войводина» підтримувало від сили півтори тисячі глядачів.

Українці очікувано володіли ініціативою, діяли гостріше за господарів. Але на дніпропетровців вплинув чи то мандраж, чи то надмірне бажання не програти перший матчі Ліги Європи... На 15–й хвилині молодий Євген Коноплянка зіграв у власному штрафному майданчику в стилі серба Неманьї Відича, який у матчі проти німців на «мундіалі» в ПАР зупинив фланговий навіс рукою. Лукаш Подольски тоді пробачив збірну Сербії, а ось серб Владімір Торбіца українців тепер не пожалів. Ба більше — на останній хвилині матчу він не менш холоднокровно знову реалізував друге пенальті за фол Валерія Федорчука, котрий жорстко перервав атаку господарів.

Гостей же вистачило лише на один гол: Сергій Кравченко і пробивав ніби нескладно, та поки м’яч долетів до воріт, його траєкторію підкоригував рикошет. Ще кілька слушних нагод підопічні Безсонова не реалізували, хоча й не скажеш, що «Дніпро» з його рівнем гри було гідне успіху. Попри поразку, шанси «дніпрян» на загальний успіх здаються вищими, адже їм достатньо через тиждень виграти 1:0.

Значно більше на власному стадіоні мали забивати «Карпати», але гол Ігоря Худоб’яка в дебюті матчу так і залишився єдиним. Грузинські гості з міста Зестафоні, спонсоровані тамтешнім феросплавним комбінатом, що належить дніпропетровському олігарху Ігорю Коломойському, очікувано грали від оборони, але й за таких умов мали забивати. Особливо небезпечним був вихід сам на сам з Андрієм Тлумаком нападника гостей у другому таймі. У львів’ян активністю відзначався бразилець Роша Батіста: основний форвард «зелено–білих» мав достатньо нагод, аби перетворити візит до Грузії на формальність. Саме після його вдалих дій на останніх хвилинах гри Худоб’як мусив посилати снаряд у порожні ворота, однак захисник «Зестафоні» неймовірним стрибком відстояв мінімальний рахунок для своєї команди.

Як і у випадку з «Дніп­ром», у цій парі ще нічого не зрозуміло. Але перемога й доволі непогані дії «Карпат» у першій грі мають налаштовувати львівських уболівальників на оптимістичний лад.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Третій кваліфікаційний раунд (перші матчі)

«Карпати» (Україна) — «Зестафоні» (Грузія) — 1:0

Гол: І. Я. Худоб’як, 6

«Карпати»: Тлумак, Батіста, Годвін (Г. Баранець, 77), Зеньов (Гурулі, 53), Кожанов (Б. Баранець, 85), Мілошевич, Ощипко, Ткачук, Тубич, Федецький, І. Я. Худоб’як

Суддя —Крістоферсен (Данія)

Львів, стадіон «Україна»,

15 000 глядачів

* * *

«Спартак–Златибор–Вода» (Сербія) — «Дніпро» (Україна) — 2:1

Голи: Торбіца, 16 (пен.), 90 (пен.) — Кравченко, 23

«Дніпро»: Каніболоцький, Кравченко, Гоменюк, Коноплянка, Селезньов (Назаренко, 59), Чеберячко, Русол, Феррейра, Денисов, Пашаєв, Калиниченко (Федорчук, 59)

Суддя — Маррінер (Англія)

Нові Сад, стадіон «Кара­джорж», 1 500 глядачів

* * *

Найцікавіші результати: «Шемрок роверз» (Ірландія) — «Ювентус» (Італія) — 0:2 (Амаурі, 3, 75), «Работнічки» (Македонія) — «Ліверпуль» (Англія) — 0:2 (Нгог, 17, 58), «Марітіму» (Португалія) — «Бангор Сіті» (Уельс) — 8:2, «МюПа» (Фінляндія) — «Тімішоара» (Румунія) — 1:2, «Сибір» (Росія) — «Аполлон» (Кіпр) — 1:0, «Марибор» (Словенія) — «Хайберніан» (Шотландія) — 3:0, «Црвена звезда» (Сербія) — «Слован» (Словаччина) — 1:2, «Інтер» (Т, Фінляндія) — «Генк» (Бельгія) — 1:5, «Вікторія» (Пз, Чехія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:1, «Олімпіакос» (Греція) — «Маккабі» (ТА, Ізраїль) — 2:1, «Штурм» (Австрія) — «Динамо» (Тб, Грузія) — 2:0, «Серкль Брюгге» (Бельгія) — «Анортосіс» (Кіпр) — 1:0, «Мельде» (Норвегія) — «Штутгарт» (Німеччина) — 2:3, «Алкмар» (Голландія) — «Гетеборг» (Швеція) — 2:0, «Галатасарай» (Туреччина) — ОФК (Сербія) — 2:2.

 

ПІСЛЯМОВА

Олег Кононов, головний тренер «Карпат»:

— Наш суперник — команда високого рівня, і все в нас вирішиться в повторному поєдинку. Ми очікували, що гості закриватимуться, контратакуватимуть. Особисто мене їхня тактика нічим не здивувала, але дії грузинів мені сподобались.

Володимир Безсонов, головний тренер «Дніпра»:

— Кажуть, якщо не забиваєш ти, то забивають тобі. Так усе й сталося. Сербська команда є дуже організованою, і бажання перемогти в них било через край. Ми ж не реалізували чимало моментів, які мали в обох таймах. Але буде повторна гра, де ми й вирішуватимемо питання виходу до наступного раунду. Що ж до двох пенальті, то претензій до суддівства в мене немає.

 

А ІНШІ ЯК?

Фінальний поєдинок нинішнього розіграшу ЛЄ відбудеться 18 травня наступного року в столиці Ірландії на новенькій «Дублін–арені». Позавчора в цьому ж місті, щоправда, на іншому стадіоні — «Таллагх», де грає свої матчі команда «Шемрок роверз», перший крок до майбутнього фіналу зробив туринський «Ювентус». «Стара синьйора» без своїх ватажків (Фабіо Каннаваро переїхав в ОАЕ завершувати футбольну кар’єру, а Джанлуїджі Буффон лікує спину) перемогла 15–разового чемпіона Ірландії з рахунком 2:0. У першому офіційному матчі нового сезону «Ювентусом» керував новий тренер — Луїджі Дель Нері.

Через невдалий минулий сезон штовхатися в черзі до групового раунду другого за рангом єврокубка змушений і «Ліверпуль». Піднімати «мерсісайдців» на нові висоти запросили героя дебютного сезону в ЛЄ Роя Ходжсона — під його керівництвом «Фулхем» уперше у своїй історії дійшов до вирішального бою в євротурнірі. Для початку «Лівери» здобули вікторію в гостях у македонського клубу «Работнічки».

А от бельгійський «Серкль Брюгге» виявився менш гостинним. Команда Сергія Серебренникова мінімально перемогла кіпрський «Анортосіс»; українець провів у складі тріумфаторів увесь матч. Цікаво, що цей двобій обслуговувала повністю українська бригада арбітрів на чолі з Віктором Швецовим.

Привертає увагу також результат матчу в азіатському Новосибірську, де «Сибір» обіграв інший клуб із Кіпру — «Аполлон». «Степові орли», як називають фани футболістів «Сибіру», отримали право дебютувати в Європі як команда другого за рангом російського дивізіону. У минулому сезоні сибіряки дійшли до фіналу Кубка Росії, де поступилися «Зеніту», а зараз посідають передостаннє місце у прем’єр–лізі.