НОВИНИ ПЛЮС

30.07.2010

Медведєв розширив повноваження ФСБ

Президент Росії Дмитро Медведєв підписав ухвалений Держдумою та затверджений Радою Федерації закон, який значно розширює повноваження ФСБ. Зокрема, закон наділяє Федеральну службу безпеки «правом оголошення офіційного застереження фізичній особі про неприпустимість дій, що створюють умови для скоєння злочинів, дізнання і попереднє слідство по яких віднесене законодавством РФ до відання органів федеральної служби безпеки, за відсутності підстав для притягання до кримінальної відповідальності». «Непокора законній вимозі або розпорядженню працівника ФСБ» і «перешкоджання виконанню ним службових обов’язків» тепер загрожує штрафом у розмірі від 500 (для звичайних громадян) до 50 тисяч (для юридичних осіб) рублів або адміністративним арештом на термін до 15 діб.

Правозахисники закликали президента не підписувати цей закон, вважаючи, що його буде використано для посилення тиску на громадянське суспільство. Водночас в уряді, який є ініціатором внесення таких поправок до законодавства, вважають, що ці зміни дозволять спецслужбам ефективніше діяти при проведенні контртерористичних операцій.

У Москві знову розженуть мітинг опозиції

Міністерство внутрішніх справ Росії обіцяє не допустити проведення опозицією 31 липня в Москві несанкціонованого мітингу на захист 31–ї статті Конституції РФ, що гарантує громадянам свободу мирних зборів. Як повідомляє прес–центр МВС РФ за результатами засідання Оперативного штабу з профілактики правопорушень, «для припинення несанкціонованих публічних заходів 31 липня буде вжито належних заходів, а порушників громадського порядку затримуватимуть і доставлятимуть до органів внутрішніх справ».

19 липня російські опозиціонери направили в мерію Москви повідомлення про проведення чергової акції 31 липня на Тріумфальній площі. Водночас московська влада, як і завжди, призначила на час проведення опозиційних мітингів публічні гуляння — цього разу саме на Тріумфальній площі з 30 липня по 1 серпня відбуватимуться змагання з дрифтінгу і мотофристайлу.

Азербайджан закупить у Росії рекордну партію озброєння

Азербайджан придбає у Росії зенітно–ракетні комплекси С–300 ПМУ–2 «Фаворит» для укріплення своєї системи протиповітряної оборони, стверджує редактор видання «Москоу дефенс бріф» Михайло Барабанов. За його інформацією, торік міністерство оборони Азербайджану уклало контракт із «Рособоронекспортом» на постачання двох дивізіонів ЗРК. Перші системи вже надійшли до замовника, а повністю завершити постачання планується упродовж одного–двох років. Російські С–300 обійдуться Баку не менше, ніж у 300 мільйонів доларів, тож ця угода стане найдорожчою одиничною закупівлею нової військової техніки для всіх пострадянських республік (окрім Росії) за всю їхню історію. Водночас офіційні сторони контракту не підтверджують факт існування таких домовленостей. Як припускають оглядачі, така масштабна закупівля пов’язана з прагненням Баку убезпечити себе на випадок загострення ситуації навколо Ірану й ніяк не вплине на відносини з Вірменією.

Отрута в притоці Амуру

У китайську річку Сунгарі, яка є притокою Амуру, повінню змило 7 тисяч діжок для отрутохімікатів із хімічного заводу у провінції Цзілінь. Чотири тисячі з них — порожні, в кожній із решти трьох тисяч міститься по 170 кілограмів отруйних речовин. На річці негайно встановили вісім загороджувальних споруд, що перешкоджають руху небезпечної тари. Фахівці безперервно проводять моніторинг стану річки.

В ООН закріпили право людини на воду й туалети

Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закріплює право людини на чисту питну воду і санітарію як таке, що «має велике значення для повноцінного життя і повного здійснення всіх прав людини». Як повідомляє Бі–Бі–Сі, в документі зазначається, що близько 2 млн. людей щороку гинуть через вживання нечистої питної води або нестачі адекватних санітарних умов. На підтримку резолюції висловилися 122 країни, а делегації 41 держави, зокрема зі США, Канади, Великої Британії та Австралії, під час голосування «утримались».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>