Бензиновий саботаж

29.07.2010
Бензиновий саботаж

На Сумщині працює лише половина автозаправок. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Останні два тижні на Сумщині виявилися складними для бажаючих заправити пальним свої авто. Ще б пак: із 121 автозаправної станції, що працює в області, 49 припинили свою роботу. У п’яти районах — Роменському, Буринському, Великописарівському, Липоводолинському та Краснопільському — ситуація була близькою до кризової. Якщо врахувати, що нині жнива і постачання паливно–мастильних матеріалів має стратегічне значення, то, без перебільшення, можна сказати, що область залихоманило.

Бізнесмени паливної галузі пояснювали це тим, що роботу АЗС паралізувала податкова.

«Ні, — категорично не згоджується з подібним трактуванням голова ДПА в Сумській області Ірина Зленко. — Йдеться про саботаж і тиск на слідство».

Ситуація справді не могла не привернути увагу податківців. Втім цікава вона і для кожного пересічного громадянина. Бо як може бути, що надприбутковий у всьому світі бізнес — торгівля нафтопродуктами — на Сумщині виявився фактично збитковим? У рамках загальнодержавної операції «Бюджет» податківці спробували з’ясувати цей парадокс. І виявили системні порушення та масштабні злочини у сфері обігу паливно–мастильних матеріалів. За фактом ухилення від сплати податків та службового підроблення прокуратура області порушила кримінальну справу.

Мінімізація податкових зобов’язань була, можна сказати, незамаскованою. Судіть самі, аргументують податківці, за минулий рік одне з підприємств — оптових торговців ПММ — при валових доходах майже 100 мільйонів гривень задекларувало збитки на суму три з половиною мільйони. Відповідно, було отримано нульову податкову віддачу. Для порівняння: середньогалузева віддача у цій сфері в Україні минулого року складала 1,26 відсотка. Умовні втрати бюджету, таким чином, оцінюються в суму більше мільйона гривень.

Те ж підприємство за перший квартал уже нинішнього року, нарощуючи обсяги фінансових операцій, задекларувало суму податку на прибуток… 200 гривень. Така цифра могла б викликати сміх, якби не викликала сум. Адже, говорить Ірина Зленко, багато хто з нас заправляє авто і, отримуючи розрахунковий чек, знає, що у вартість купленого бензину чи дизельного палива включені 20 відсотків податку на прибуток. Ці кошти мали б іти до бюджету, але, виходить, — не йдуть!

У ході оперативних заходів працівники управління податкової міліції ДПА в Сумській області встановили, що «витрати» на підприємстві зростають через проведення незаконних операцій із фіктивними фірмами. Тобто реальна закупівля ПММ відбувається за оптовими цінами на нафтопереробному заводі. А ось за звітами виходить, що їх придбали за ринковими цінами через посередницькі структури. У ланцюгу таких посередників виявили фіктивні фірми у Хмельницькій, Дніпропетровській, Волинській областях. При цьому в офіційній звітності використовували підроблені документи.

Попередні дані говорять: обсяги операцій із сумнівними контрагентами склали близько 50 мільйонів гривень. Це призвело до несплати майже восьми мільйонів гривень податку на додану вартість.

Здавлося б, факти більш ніж конкретні. Але у відповідь АЗС, що належать компаніям «Лінія–С», «Лоран» та «Лінея», припинили свою роботу, заявивши, що на них тиснуть. «Але давайте врахуємо, — каже Ірина Зленко, — що перевірки були проведені лише на шести АЗС. Таким чином, із 49 автозаправних станцій 43 могли б функціонувати у звичному режимі й повністю забезпечити область паливом. Та бізнесмени вирішили чинити тиск на правоохоронні органи, зробивши при цьому заручниками мешканців області».

На нараді, що була спеціально скликана у обласній адміністрації, керівники підприємств послалися на неможливість роботи через вилучення у них печаток та штампів, а також блокування рахунків. Податківці стверджують: ті рахунки, що було заблоковано, не впливають на щоденну роботу АЗС. Печатки ж були повернуті посадовим особам. Хоча, зауважує Ірина Зленко, нагальна необхідність їх сумнівна, адже при обшуці 15 печаток було вилучено в одному офісі — як же ними користувалися? В будь–якому разі, анонсовані перешкоди здійснення легальної фінансово–господарської діяльності зникли. Бізнесмени пообіцяли відновити роботу АЗС. Але на ранок після обіцянки заправки знову не працювали!..

Не запрацювали вони й учора — ситуація залишається напруженою. І, до всього, породжує запитання: чому проблема, що виникла задовго до минулого тижня, досі була поза увагою правоохоронних структур? Мимоволі спадають на думку традиційні моделі «кришування», «відкату» і подібного. І — не на регіональному рівні.

«Ми не дамо діяти за шахрайськими схемами», — наполягає голова ДПА в області. Працівники податкової міліції працюють над тим, щоб викрити весь ланцюг тіньових бензинових афер.