«Ліві» коаліціянти

29.07.2010
«Ліві» коаліціянти

Петро Симоненко згадав про опозицію. (Фото з сайту rus.in.ua.)

Для того щоб зрозуміти український політикум, треба вигадати нову систему координат. Бо звична матриця дає збій, коли якийсь політичний діяч починає виправдовувати свої цінності та поведінку. Так, лідер комуністів Петро Симоненко днями заявив, ніби саме його партія є справжньою політичною опозицією.

«Опозицією до чинної влади, яка представляє класові інтереси капіталу, може бути лише політична сила, яка відстоює інтереси трудящих. Опозиція — це класове поняття... Ми відстоюємо інтереси трудящих, а значить, перебуваємо в конфронтації з партіями олігархів. І всередині коаліції саме Компартія відстоює інтереси народу, які є відмінними від інтересів олігархів», — пояснив Симоненко в інтерв’ю офіційному сайту КПУ.

Петро Миколайович відзначив, що комуністи увійшли в коаліцію, аби припинити владарювання «помаранчевих гетьманів», скоригувати геополітичний курс держави і подолати наслідки економічної кризи. «Ви не будьте формалістами, вчіться дивитися на суть», — радить Симоненко.

Тема опозиційності Компартії набрала обертів після того, як українські послідовники Леніна виступили з критикою на адресу комунальної політики Кабінету Міністрів, а саме — підвищення тарифів на комунпослуги.

Експерти відзначили, що комуністи просто хочуть «умити» руки від непопулярних рішень уряду та виторгувати якісь преференції. А опоненти Компартії порадили Симоненку і К° бути сміливішими: якщо вже протестують проти політики уряду — нехай ідуть із коаліції.

Але Петра Симоненка такі закиди обурюють. «Комуністи на такі дитячі та наївні провокації не ведуться... А якщо ми б піддалися на провокації, вийшли б із коаліції, то опинилися б поза грою, нас перестали б слухати. Ми потрапили б у «дурну компанію» з БЮТ, до якого входять лише крикуни», — зазначив Симоненко. Лідер КПУ каже, що комуністи — «на радість і під аплодисменти Тимошенко та Жванії» — не вийдуть із коаліції, інакше доля держави залишиться в руках «капіталістичних партій».

Депутатська група «Право вибору», яка підтримує коаліцію і не залишає намірів замістити собою комуністів (її «хрещений батько» — Давид Жванія), назвала Компартію «політичним хамелеоном». «Поведінку КПУ можна охарактеризувати прислів’ям: «Хочеться і рибку з’їсти, і кісточкою не вдавитися», — відзначає група Жванії. А народний депутат від БЮТ Олександр Сочка, коментуючи заяву Симоненка, припустив, що, «очевидно, спека на вулиці таки важко впливає на людей». Виявляється, політична сила, яка повністю інтегрована у владну вертикаль, яка є учасником проурядової коаліції і делегувала своїх представників на державні посади, може водночас бути опозицією», — дивується БЮТівець.