«Нова хвиля» без Пугачової

29.07.2010

У вівторок у Юрмалі в концертному залі «Дзинтарс» почався Міжнародний конкурс молодих виконавців естрадної пісні «Нова хвиля–2010». У цьогорічному конкурсі беруть участь 17 учасників із 13 країн, проте кількість представлених країн «далекого зарубіжжя» ще ніколи не заважала організаторам проводити фестиваль як мегасолянку російської попси. І ні присутність поп–стар Тоні Брекстон, ні італійського тенора Алесандро Сафіни на цьогорічному фестивалі не впливають на загальну «совкову» естетику фестивалю, він усе одно виглядає як виїзна тусовка московського поп–істеблішменту. Не в останню чергу завдяки ведучим — незмінна Ксенія Собчак, резиденти Comedy Club, гламурна телеведуча Лєра Кудрявцева. Офіційні засновники фестивалю — Раймонд Паулс та Ігор Крутой, причому видатний латвійський композитор збирався відмовитися від роботи в журі, але передумав: сказав, що латвійським конкурсантам буде важко без його і Лайми Вайкуле підтримки. «Муза фестивалю» (чудова посада) Алла Пугачова, яка щороку до призового фонду фестивалю (10 000 тисяч євро) додавала ще свої власні «пугачовські» 50 000 доларів, цього року в Юрмалу не приїхала. І не збирається. Бо минулого року «примадонні» виставили рахунок за проживання в готелі 40 000 євро, а вона розраховувала, що як муза має право жити за рахунок фестивалю. «Я сюди більше ні ногою», — передають слова Пугачової ЗМІ, і, схоже, дотрималася обіцянки. Її донька Крістіна Орбакайте підтвердила в Twitter, що Пугачова не збирається в Юрмалу, але причин не уточнювала.

У день відкриття фестивалю, який транслює в прямому ефірі телеканал «Україна», від України виступали Ані Лорак у дуеті з Сергієм Лазарєвим, дует «Пара нормальних», які були конкурсантами минулих років, у залі камера раз по раз вихоплювала обличчя Ірини Білик і Сергія Звєрєва — новий російсько–український піар–проект. Причому, в програмі «Нової хвилі» виступу Ірини Білик немає, як і Таїсії Повалій, яка вже тусується в Юрмалі. Можливо, Тая замінить Джамалу, котра мала б виступати як лауреат «Нової хвилі–2009», але «з технічних причин» не співатиме — зате вестиме щоденники фестивалю на ТРК «Україна». Зате в програмі є Софія Ротару — вона братиме участь у концерті, присвяченому творчості Давида Тухманова, і в Дні прем’єр.

У конкурсі від України — три конкурсанти: 16–річна студентка музичного училища Глієра Тетяна Ширко, підопічний продюсера Олега Чорного соліст Національної опери Іван Березовський і гурт «Пающіє труси» (на «Хвилі» ведучі кажуть «Пающіє ТрУси»), заснований Володимиром Бебешком і Кузьмою. До речі, «Пающіє труси» співатимуть «Розпрягайте, хлопці, коні»... Тільки Україна і Росія щороку виставляють на конкурс по троє учасників, мабуть, як найспівочіші нації, решта країн скромно делегують когось одного. Учора в Юрмалі був перший конкурсний день — усі учасники співали світові хіти, сьогодні їм треба заспівати національні хіти, а 31–го буде День прем’єр. Чи вдасться українським «трусам» і просто артистам «повторити подвиг» Тіни Кароль, Міли Нітіч чи Джамали, буде ясно в останній день липня, а призи і компліменти переможцям роздаватимуть 1 серпня. n

P. S. Бережіть себе, шановні телеглядачі, бо вчора у РТР не було сигналу і глядачі ТРК Україна дивилися деякі номери двічі — спеціально для російського телеефіру.