Росли на бульварі дрова...

28.07.2010

Низка енергозберігаючих проектів, реалізованих на комунальному підприємстві «Вінницяміськтеплоенерго» (а воно забезпечує 85 відсотків від потреб обласного центру в теплі), дозволила не лише зекономити понад мільйон гривень, а й заробляти гроші в незвичний спосіб. Більше того: у місті на рівні влади озвучується питання про можливе зниження тарифів за тепло для населення.

Оскільки теплопостачальне підприємство є споживачем різних енергетичних ресурсів, то в першу чергу робилося все, щоб знизити їх витрати. Наприклад, ліквідація шести котелень із низьким коефіцієнтом корисної дії та підключення їхніх мереж до потужних централей дозволила зекономити 345 тисяч гривень тільки на газі.

А от що стосується електрики, то підприємство запустило власні генератори й майже повністю перекрило внутрішні потреби. У найхолодніші місяці, коли котельні «трудяться» на повну потужність, міські ТЕЦ виробляють стільки електроенергії, що можуть її продавати. Підсумки останнього року втішають: взимку комунальники зекономили на електриці 500 тисяч гривень, водночас додатково реалізувавши 600 тисяч «своїх» кіловат–годин. У планах — серйозне розширення цього виду діяльності. Уже виконані передпроектні роботи по ТЕЦ–4, у складі якої має діяти електростанція потужністю 4 мегавати, зараз ідуть пошуки інвестора.

А ще два проекти вражають не так масштабами, як нестандартністю підходів. Для підживлення тепломереж необхідно купувати воду в підприємств «Водоканалу», а от на одній із котелень спробували від цієї практики відмовитись. Воду напряму брали з Південного Бугу і після очищення закачували в систему. Виявилось, це дешевше.

Так само ще на одній із котелень запустили технологію зі спалювання деревини. За дровами далеко ходити не треба — їх із радістю привозять працівники комунальних служб, що займаються на міських вулицях ліквідацією всохлих дерев та обрізанням зелених насаджень. Коли ж дармові дрова закінчуються, котли перемикаються на газ.

Чи будуть у Вінниці знижуватись тарифи на тепло? Без іронії долі не обійшлося. У «Вінницяміськтеплоенерго» повідомили «УМ»: найвірогідніше, змін в оплаті не станеться, бо зростання цін на споживчому ринку і викликане цим зростання платні комунальників «з’їли» всю економію. Городянам залишається радіти від того, що вартість тепла не збільшиться — принаймні поки що...