НОВИНИ ПЛЮС

28.07.2010

Жертв «Параду кохання» стало більше

Кількість загиблих у тисняві на музичному фестивалі «Парад кохання» в Дуйсбурзі сягнула 20 людей. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», в лікарні від отриманих травм померла 21–річна жінка. У критичному стані залишається ще один із 511 постраждалих.

Мер Дуйсбурга Адольф Зауерланд заявив, що готовий узяти на себе відповідальність за трагедію на фестивалі і піти у відставку. «Але перші ніж ухвалювати будь–які рішення, треба дочекатися результатів розслідування прокуратури», — заголосив Зауерланд.

Сербія вимагає від ООН розглянути резолюцію щодо Косова

У ніч із понеділка на вівторок депутати парламенту Сербії 192 голосами «за» при 26 «проти» (двоє утрималися) проголосували за винесення на розгляд Генасамблеї ООН восени цього року проекту резолюції, що передбачає проведення нових переговорів щодо Косова. Як заявив міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч, Белград має намір не допустити «параду визнань» Косова. У Сербії вважають, що до визнання Косово державою «дуже близькі» 44 країн, і обіцяють «зробити все, щоб зменшити цю кількість до початку нової сесії Генасамблеї ООН». Белград висловлює незгоду з вердиктом Міжнародного суду ООН, який підтвердив незалежність Косова, і заявляє, що й надалі боротиметься за територіальну цілісність Сербії політичними методами.

Ісландія почала переговори про вступ до ЄС

Ісландія вчора почала переговори про вступ у Європейський союз. Країна вже зараз є повністю інтегрованою в ЄС, тому процес переговорів обіцяє бути досить швидким – за прогнозами експертів, він завершиться вже до початку 2012 року. Ускладнити переговори може узгодження питань, що стосуються рибальства в ісландських водах і заборони ЄС на китобійний промисел. Окрім того, для вступу в ЄС Ісландія повинна повернути кошти, які втратили вкладники з Голландії та Британії у зв’язку з банкрутством ісландського банку «Айссейв». До того ж більшість населення Ісландії (трохи більше 50 відсотків) виступає проти приєднання до Євросоюзу.

У Румунії впав ізраїльський гелікоптер

У Румунії внаслідок аварії ізраїльського військового гелікоптера загинуло семеро людей. Катастрофа сталася під час міжнародних навчань «Синє небо–2010». Серед загиблих — шестеро військо­вослужбовців Ізраїлю й один громадянин Румунії.

Теракти в Іраку

Щонайменше 20 людей загинуло і близько 60 отримали поранення внаслідок двох потужних вибухів, що прогриміли поруч зі священним для шиїтів іракським містом Кербела. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», на шосе між Кербелою та іншою шиїтською святинею — містом Ен–Наджаф — вибухнули два заміновані автомобілі.

Торнадо в Чехії

На заході Чехії біля міста Раковнік уперше зафіксували торнадо. За повідомленнями місцевої преси, жертв і серйозних руйнувань немає, оскільки торнадо оминуло населені пункти, але в навколишніх лісах поламані й викорчувані сотні дерев. Як зазначив представник Чеського гідрометеорологічного інституту Радек Дворжак, такий природний катаклізм, як торнадо, характерний для неєвропейських територій, схильних до інтенсивного впливу вологого тропічного клімату. Через різке потепління, яке довго утримується на території Європи, торнадо стали можливими й на наших теренах.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>