Великий переполох у Пентагоні

28.07.2010

Британський журналіст Джуліан Ессендж опублікував на своєму інтернет–порталі Wikileaks близько 90 тисяч таємних американських військових документів про війну в Афганістані, які свідчать, що армія США та війська міжнародної коаліції могли здійснювати військові злочини в цій країні. На прес–конференції в Лондоні журналіст пообіцяв оприлюднити й інші таємні матеріали Пентагону, які, на його думку, «можуть бути доказами воєнних злочинів». «Але суд повинен вирішити, чи дії, про які йдеться в документах, можна класифікувати як воєнні злочини», — застеріг Ессендж, наголосивши, що сам він у цьому не сумнівається. Загалом у розпорядженні Wikileaks, за словами його власника, є щонайменше 150 тисяч таємних документів військового відомства США, «в автентичності яких немає жодних сумнівів». При цьому журналіст відмовився назвати джерела, від яких до нього потрапили засекречені папери.

На думку Ессенджа, оприлюднення цих матеріалів має не менше значення, ніж розсекречення матеріалів таємної поліції НДР «Штазі». Документи «допомагають зрозуміти, чим насправді була війна в Афганістані впродовж останніх шести років» та показують, що її перебіг і характер повинні змінитися.

Спроби адміністрації США вийти з цієї надзвичайно неприємної ситуації поки що виглядають доволі незграбними. У Пентагоні матеріали Ессенджа назвали фальшивкою, але водночас одразу почали серйозне внутрішнє розслідування, аби знайти джерела їх витоку. А в Білому домі одразу заявили, що оприлюднення цих документів може загрожувати національній безпеці США та звинуватили портал Wikileaks у тому, що він не інформаційний, а розвідувальний, і працює проти політики США в Афганістані.

На що Ессендж запевнив: сфера зацікавлень його порталу не обмежується самим лише Афганістаном, і журналісти мають чимало інших документів, які стосуються багатьох країн усього світу.

На скандал уже гостро відреагував Пакистан, оскільки в оприлюднених документах міститься інформація, що спецслужби цієї держави співпрацювали з талібами і разом із ними готували теракти проти військ міжнародної коаліції в Афганістані. Це при тому, що Пакистан вважають головним союзником США в регіоні і він отримує за це значне фінансування з Вашингтона. Є також документи періоду 2004—2009 років, які свідчать про участь у війні проти міжнародної коаліції Ірану, який нібито постачає талібам зброю і фінансує та навчає їх.

Джуліан Ессендж походить з Австралії, раніше був хакером та фахівцем з інформатики. Противники війни та прибічники свободи слова заявляють, що його діяльність є зразком справжньої журналістики, головним завданням якої є породження дискусій та відкриття прихованого. Матеріали Wikileaks уже передрукували провідні світові видання: «Нью–Йорк таймс», «Гардіан» та «Шпігель».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Щонайменше 45 людей, серед яких багато жінок і дітей, загинули минулої п’ятниці внаслідок обстрілу ракетами НАТО в південній афганській провінції Хелманд. Президент Афганістану Хамід Карзай вимагає від союзних військ розслідування для встановлення винуватців атаки на будинки з цивільними.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>