НОВИНИ ПЛЮС

28.07.2010

Янукович дав «добро»

Президент Віктор Янукович учора підписав ухвалені Верховною Радою закон про місцеві вибори та закон про судоустрій і статус суддів. Про це повідомив сайт глави держави.

Арештовано ще одного чиновника, що діяв в інтересах Тимошенко

Печерський райсуд дав санкцію на арешт колишнього першого заступника голови Держ­казначейства Тетяни Грицун. Її затримали ще 19 липня, висунувши обвинувачення за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу («зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки»).

За даними слідства, Грицун з вересня 2009 року по квітень 2010 року всупереч платіжним дорученням Фонду держмайна давала вказівки своїм підлеглим не перераховувати 800 млн. грн. конкурсних гарантій учасникам приватизації Одеського припортового заводу — компаніям «Нортіма» і «Фрунзе–Флора». За це загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Ідеться про наслідки скасованого аукціону з продажу ОПЗ. Суму застави компаніям Костянтина Григоришина та Ігоря Коломойського тоді не повернули. Прем’єр Юлія Тимошенко заявляла, що гроші будуть повернуті після повторної приватизації ОПЗ.

Комуністи знову «наїхали» на партнерів по коаліції

Лідер Компартії Петро Симоненко заявив, що його партії не подобається політика Кабміну, «який весь тягар комунальної реформи хоче перекласти на плечі людей за рахунок тупого підвищення тарифів» «Якщо треба — будемо виводити на вулиці народ, будемо проводити мітинги, — цитує лідера партійна прес–служба. — Ми вимагаємо: або не підвищуйте ціни на газ, або приймайте цілий комплекс компенсаційних заходів, які пропонує КПУ і яких ми будемо добиватися».

Реагуючи на це звернення, Прем’єр Микола Азаров порадив комуністам подати свої пропозиції, як уникнути підвищення тарифів для населення. «Життя змушує приймати такі рішення», — заявив Азаров на вчорашній прес–конференції. Він порадив «усім своїм колегам — і в коаліції, і не в коаліції — перш, ніж давати якісь оцінки, подумати».

Візит генсека НАТО

Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен прийняв запрошення відвідати Україну з офіційним візитом. Зараз сторони опрацьовують конкретну дату приїзду, повідомив речник МЗС Олександр Дикусаров.

Україна не визнає Косово

Україна не змінила свою позицію з приводу визнання незалежності Косово навіть після того, як Міжнародний суд ООН визнав законність самопроголошення незалежності Косово від Сербії. Як заявив прес–секретар МЗС Олександр Дикусаров на вчорашньому брифінгу, «Україна дотримується принципу безумовної поваги до суверенітету й територіальної цілісності всіх держав у міжнародно визнаних кордонах».