Карати або тягнути

28.07.2010

Зачинатель одного з найбільших скандалів в історії України, Микола Мельниченко, побоюється, що «справа Гонгадзе» може закінчитися нічим. «Дуже прикро, що у вересні закінчиться термін притягнення до карної відповідальності тих людей, які вчинили злочини і є фігурантами запису», — сказав Мельниченко під час відеоконференції на порталі INTV.ua.

Микола Мельниченко не виключив, що «це — такий механізм уникнення відповідальності». І додав, що, наприклад, термін давності для злочину, який кваліфікується як перевищення службових повноважень, — 10 років. «Якщо це інкримінуватимуть тим чи іншим особам, вони можуть сказати: «Термін давності сплив, ми не можемо відповідати», — застерігає Мельниченко.

Справді, стаття 49 Кримінального кодексу передбачає можливість звільнення від відповідальності, якщо до дня набрання вироком законної сили минуло 10 років (у разі вчинення тяжкого злочину) або 15 (за особливо тяжкий злочин). Нагадаємо, Георгія Гонгадзе вбили 16 вересня 2000 року. Тобто ті, хто потрапляє під визначення «просто» тяжкий злочин, справді можуть уникнути відповідальності. Але є нюанс: перебіг давності зупиняється, якщо злочинець ухилявся від слідства або суду. Наприклад, Пукач — ухилявся. Хоча Мельниченко, звісно, говорить про більш іменитих фігурантів.

За словами Мельниченка, його регулярно викликають у Генеральну прокуратуру. Він проходить по справі про вбивство Георгія Гонгадзе як свідок.

Напередодні Генеральний прокурор Олександр Медведько заявив, що у справі про вбивство Георгія Гонгадзе є тільки один обвинувачений — екс–начальник Департаменту зовнішнього спостереження Олексій Пукач. Генпрокурор відмовився говорити про те, кого з вищих посадових осіб України Пукач назвав причетними до вбивства Гонгадзе. «Давайте почекаємо завершення слідства — я не казатиму, кого він назвав. Ми не ховаємо, якщо ми прийдемо до завершення, ми обов’язково скажемо, що в нас одна особа або їх кілька», — обіцяв на прес–конференції Медведько. Він повідомив, що слідство завершиться у липні–серпні.

У свою чергу, керівник слідчої групи з розслідування справи про вбивство журналіста Олександр Харченко заявив, що покарання може понести не лише Пукач, а й «хтось із українських високопосадовців». Про це Харченко розповів на зустрічі з представниками організації «Репортери без кордонів». Водночас, слідчий відмовився назвати, хто саме може бути цією людиною, посилаючись на таємницю слідства, повідомила представник організації Оксана Романюк.

«Я не хотів би, щоб словами Харченка маніпулювали, — коментує Мельниченко. — Не хотів би, щоб давалися вказівки. Не хотів би, щоб Янукович казав, притягувати відповідну особу з іменем Володя, чи ні, притягувати одного з президентів, чи ні — хотів би, щоб сам Марченко написав постанову без тиску зверху. І шанси є. Чим менше будемо коментувати слідство — тим краще».

Напередодні 10–ї річниці вбивства «справа Гонгадзе» обростає новими деталями. Газета «Сєгодня» повідомила, що під час розслідування було проведено очні ставки між Олексієм Пукачем та відомими політиками, і «там страшні речі розкрили».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Микола Мельниченко нагадав, що на його плівках також зафіксовано розмови нинішнього Президента. «Так. Віктор Янукович є на моїх записах. Але він не має безпосереднього відношення до тих злочинів (щодо Гонгадзе. — Авт.)», — сказав Мельниченко.

Нагадаємо, на плівках людина, схожа голосом на Януковича, обіцяє забезпечити на виборах на Донеччині потрібний результат, і навіть привести до перемоги в разі потреби «орангутанга».