Бійтеся мрій — вони збуваються

28.07.2010
Бійтеся мрій — вони збуваються

Вацлав Гавел.

Колишній президент Чехословаччини та Чехії, відомий письменник, драматург Вацлав Гавел дебютує як кінорежисер. Він уже три тижні перебуває в горах Судетах на півночі Чехії, де здійснює екранізацію своєї вистави «Відхід» (Odchazeni). Це його режисерський дебют, про який, як зізнається Гавел, він віддавна мріяв. «Колись я хотів стати кінорежисером, але це було неможливим із політичних причин», — розповів славетний дебютант в інтерв’ю Чеському громадському радіо. «А тепер, на старість, після закінчення моєї політичної кар’єри, я повертаюся до своєї дитячої чи, скоріше, підліткової мрії», — говорить Гавел. Режисер та знімальна група дуже неохоче діляться подробицями стосовно самого фільму та його зйомок.

Наразі відомо, що «Відхід», — це трагікомічна історія про прощання з владою. Головний герой фільму Вілем Рігер повинен погодитися з тим, що йому доведеться роз­прощатися зі своєю резиденцією. Гавел визнав, що у сценарії багато автобіографічних моментів. Головні ролі — канцлера Вілема та його приятельки Ірени — виконують Йозеф Абрахам та дружина Гавела — Дагмар, колишня акторка. Автор створив цю роль спеціально для неї. «Для мене це честь. Я була присутньою при народжені цієї вистави, мала можливість стежити за тим, як вона розвивалася. «Відхід» ставився як у Чехії, так і в театрах всього світу, але я повинна сказати, що у фільмі ви побачите зовсім іншу Ірену», — наголосила Дагмар Гавелова в інтерв’ю провідній чеській газеті «Лідове новіни».

Чеські ЗМІ звертають увагу на те, що Гавел зібрав зірок навіть на епізодичні ролі. Актори, задоволені співпрацею з режисером­дебютантом, кажуть, що він підготувався до зйомок дуже ретельно і знає, чого хоче. І сам режисер, і чеські кінокритики нагадують, що Гавел є відносним початківцем, оскільки походить із родини кінематографістів і більшу частину дитинства провів із ними на провідній чеській кіностудії «Барандов». Зйомки «Відходу» триватимуть до кінця серпня, а прем’єру фільму заплановано на наступний рік. Бюджет картини становить 44 млн. крон (приблизно два мільйони євро).