За віру... через землю?

23.07.2010

Нахабний злочин невідомі вчинили близько десятої ранку, коли біля оселі Михайла Пилипіва, настоятеля храму Української греко–католицької церкви в селі Постолівка Гусятинського району, проїхав легковик, з якого у вікна будинку кинули дві пляшки з займистою сумішшю. Одна з них розбилася об стіну, а інша влетіла в кімнату й призвела до пожежі. На щастя, вдома була дружина священика, яка відразу кинулася її гасити: з опіками й порізами рук, ніг і розривом сухожилля наразі жінка перебуває у травматологічному відділенні Гусятинської лікарні.

Випадкові свідки заявляють, що бачили у легковику, з якого кидали пляшки, чоловіків характерної зовнішності, тож підозра отця Михайла падає передусім на рідновірів — представників Родового вогнища рідної православної віри, центр яких розташований неподалік. У рідновірів з греко–католиками в регіоні давній і постійно тліючий конфлікт. І вогонь уже теж одного разу фігурував — коли поблизу села хтось спалив встановленого рідновірами дерев’яного ідола. Тоді рідновіри звинуватили у підпаленні греко–католиків. Теперішню ж ситуацію з підпаленням вони називають провокацією, а також скаржаться, що греко–католики лякають ними людей і розповідають різні інсинуації.

Потерпілий отець Михайло стверджує, що й раніше на його адресу звучало чимало погроз від рідновірів, стосовно чого він не раз звертався із заявами до правоохоронців. І тут є ще один важливий момент. Отець Михайло займається кураторством будівництва духовного центру в сусідньому з Постолівкою селі Раштівцях, який будується буквально на одній межі з приміщенням тих самих рідновірів. Сусідство таке не подобається обом сторонам, відтак конфлікт переріс уже з релігійного у земельний. Через різноманітну тяганину обидві сторони довгий час не можуть узаконити придбану там землю.

Як повідомили «УМ» у Центрі громадських зв’язків обласної міліції, у справі підпалу ведуть розслідування.