Мороз відходить

23.07.2010

Завтра відбудеться з’їзд Соціалістичної партії України, на якому багаторічний лідер СПУ Олександр Мороз здасть посаду наступнику. Партію має очолити міністр економіки Василь Цушко, скандально відомий штурмом Генпрокуратури у 2007 році, коли він очолював МВС. А Сан Санич, котрий керував соціалістами ще тоді, коли вони прийшли на зміну забороненій Компартії, хоче залишити собі один із вирішальних голосів у СПУ.

«Час іде. Я 19 років керую партією і вважаю, що в будь–якій силі мусить проходити заміна лідерів», — розповів Мороз в інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна». Нинішній голова СПУ зазначив, що Цушко — людина, якій він повністю вірить, «і формально, і по суті він може бути лідером партії».

«Якщо буде вибрано Цушка, я по всіх напрямках діяльності партії допомагатиму йому як керівникові... Думаю, це буде проведення кадрової політики, консультування з питань заміни та висунення кандидатур, питання взаємодії з іншими партіями, депутатськими фракціями в радах різних рівнів і, звісно, в парламенті. Можу взяти на себе функції контактів із Президентом і Прем’єром», — розповів Мороз. Виходить так, ніби партійний функціонер ближчий до керівника уряду, ніж міністр.

Сам Цушко довго вагався, чи очолювати партію. Бо, приймаючи від Мороза посаду, навішує на себе й багато проблем. Колись потужна і впливова, після коаліції з «Регіонами» 2005 року СПУ втратила значну частину своїх прихильників і не потрапила до парламенту. Але днями Василь Цушко таки заявив: «Я прийняв рішення. Я балотуватимусь на пост глави партії». Тоді ж Цушко повідомив, що Мороз стане почесним головою партії.

Чи є альтернатива Цушкові? Олександр Мороз розповів, що пропонував партійному активу ще дві кандидатури — керівника «Турбоатому» Віктора Суботіна та екс–глави Фонду держмайна Валентини Семенюк–Самсоненко. Але в них мізерні шанси перевернути ситуацію в СПУ на свою користь. «Я відчуваю і бачу по роботі обласних конференцій, що Василь Петрович буде обраний переважною більшістю», — резюмує «пенсіонер» Мороз.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Олександр Мороз називає помилкою наміри нинішньої влади скасувати політреформу–2004. Лідер СПУ, один із авторів тих конституційних змін, вважає, що ініціатором ревізії Конституції є не Президент, а його «оточення, яке хоче показати главі держави свою зацікавленість у тому, щоб він був сильним і ефективним».

Мороз розмовляв про Конституцію з Януковичем. «Він сказав, що захищатиме Основний закон і звірятиме свої вчинки з Конституцією. Не думаю, що він кривив душею. В одній із розмов ми зійшлися в думці, що всі критичні зауваження попередників із приводу неможливості організувати владу — дурниці», — розповів лідер Соцпартії.