Із сапою по гроші

22.07.2010
Із сапою по гроші

Прополоти грядки для черкаських підлітків — запросто. (Фото надане прес–службою черкаського міського голови.)

У Черкасах для школярів, котрим більше 14 років, на літніх канікулах влада міста організувала громадські роботи. Уже більше трьох тижнів підлітки з сапами, граблями та віниками заробляють собі на кишенькові гроші — працюють у парках міста, сапаючи грядки, поливаючи квіти, підмітаючи територію. За чотиригодинний робочий день їм виплачують по 35 гривень.

Як розповіли в Черкаській міській раді, ініціатива попрацювати літом іде від батьків школярів. Саме вони звернулися до влади, аби їхні діти могли влітку заробити на кишенькові витрати власноруч і пізнали ціну власній копійці. А оскільки нині період відпусток і робочих рук у місті не вистачає, тож влада й вирішила організувати такі громадські роботи.

«Я бабусі в селі Тальнівського району вже два роки допомагаю сапати город, так що тепер оці квітники мені прополоти запросто. Геть не важко», — каже «УМ» 15–річний Олег. Він разом зі своїм другом Олексієм сапає квітник у парку «Ювілейний». Хлопці розповідають, що на початку літа вони хотіли влаштуватися кур’єрами в одну з черкаських фірм, але від них там відмахнулися, мовляв, «ще малі, нащо нам цей клопіт». Тож тепер підлітки радіють, що за 10 днів зможуть заробити на власні витрати по 350 гривень.

«У «Дирекції парків» робота знайдеться кожному. Нині десятеро школярів у нас прибирають парки, поливають газони, дерева й квітники. Разом із школярами працюють наші працівники, які радять як, наприклад, правильно полоти квітники чи клумби», — додає директор комунального підприємства «Дирекція парків» Олександр Радуцький.

Загалом Черкаська міська влада планує працевлаштувати понад 50 школярів. Щоб оформитися на роботу, підлітки мають прийти у міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з батьками і принести туди заяву на ім’я міського голови, копії свідоцтва про народження, ідентифікаційного коду батька чи матері, довідку дільничного лікаря про стан здоров’я. Після цього з ними укладають трудову угоду.