Щоб дорослі не дрімали

22.07.2010

Літо — пора не лише сонячних днів, а й збільшення ризику для отримання травм. Микола Поліщук, головний нейрохірург Управління охорони здоров’я міста Києва, наводить невтішну статистику. І виявляється, що українці найбільше гинуть не від грипу, із яким так завзято боролися взимку, а саме від травматизму. «Він займає третє, а інколи й друге місце в структурі смертності населення. І це, як правило, молоді люди й діти», — зазначає Микола Поліщук. За його словами, щороку тільки з черепно–мозковими травмами до українських лікарень потрапляють понад 100 тисяч людей, із травмою хребта — близько 10 тисяч осіб, із них понад 2 тисячі потерпілих ризикують залишитися інвалідами. І влітку нещасні випадки трапляються набагато частіше. Он, наприклад, тільки у Київській обласній клінічній лікарні зараз перебуває 46 прооперованих пірнальників. І дві третини з них — це вже глибокі інваліди.

Особливо печально виглядає ситуація із дитячим травматизмом: близько двох тисяч малюків щороку гине від травм різного характеру. А загалом в Україні отримують травми десятки тисяч дітей. Кандидат медичних наук Сергій Синицький зауважує: лише за 6 місяців поточного року, зокрема, до столичних лікарень із черепно–мозковою травмою звернулось 6 тисяч дітей різного віку. Причини різні — ДТП, падіння побутової техніки на малюків (тільки від падіння телевізора постраждало з десяток дітей), невдале сходження по сходах, недостатньо добре обладнані дитячі майданчики, велосипеди і ролики, катання на них без захисних шоломів. І більшість травм, переконують лікарі, — через необережність.

Відтак медики закликають батьків дуже уважно ставитися до того, як проводить час дитина, й бути обережними під час відпочинку. А в разі травмування негайно звертатися до лікарів.

Софія КОЧМАР