Сергій Кучеренко: Наступне завдання — перемога на чемпіонаті світу

22.07.2010
Сергій Кучеренко: Наступне завдання — перемога на чемпіонаті світу

Сергій Кучеренко (праворуч) приймає вітання від президента Асоціації пляжного футболу України Сергія Харченка. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Оплески, квіти, бризки шампанського — так позавчора ввечері зустрічали в аеропорту «Бориспіль» збірну України із пляжного футболу, яка днями стала сенсаційним переможцем кваліфікаційного турніру до чемпіонату світу 2011 року. Програвши угорцям стартовий матч змагань, що відбувалися в італійському місті Бібіоне на північному березі Адріатики, наші хлопці надалі не знали поразок, а в недільному фіналі впевнено здолали бронзових призерів ЧС–2009 португальців — 4:2. До Києва переможці повернулися не наступного дня, як очікувалось, а у вівторок — бо спізнилися на понеділковий літак. Під час урочистостей в аеропорту кореспондент «УМ» поспілкувався з Сергієм Кучеренком, головним тренером збірної.

 

— Пане Сергію, яке завдання стояло перед поїздкою до Італії? Сподівалися перемогти у відборі чи просто націлювалися на вихід у четвірку кращих, яка отримувала квитки на ЧС–2011?

— Ми планували вийти до фінальної частини чемпіонату світу. А як би ми це зробили — неважливо. Так сталося, що перевиконали завдання — обіграли найкращі європейські збірні.

— Після стартової поразки угорцям були думки, що все може завершитись не так весело?

— Ми ту гру сприйняли як науку, проаналізували помилки і зробили все, аби уникнути їх у наступних поєдинках. Надалі завдавали не менше 40 ударів по воротах суперника, а це дуже високий показник. І те, що забивали у багатьох матчах по шість м’ячів, — закономірний результат.

— Попри все, вашу перемогу називають сенсацією та несподіванкою...

— Ми не виступаємо в комерційних турнірах, нечасто «світимось» на міжнародній арені, тому наші можливості були неясними для опонентів. Але, з іншого боку, Україна має один із найрозвиненіших національних чемпіонатів у Європі. Тому ця перемога має свою базу.

— Фінальна частина ЧС пройде наступного літа також в Італії, яку можна назвати «фартовою» для вас...

— Аби це підтвердити, потрібно ще рік напружено працювати. Знаємо, в якому напрямі слід рухатися, і за нормальної підтримки результат буде. Тепер ми націлені стати найкращими у світі.

— Останніми днями в Україні стоїть страшенна спека. А в Італії з цим були проблеми?

— Там було не легше: під час чвертьфінального поєдинку проти команди Румунії термометр показував у затінку 41 градус. Кожен із нас випивав за матч по чотири літри води — настільки було важко грати.

— В Італії мешкає і працює чимало українців. Чи відчували ви підтримку трибун?

— Наших прихильників не було багато, але відчувалося, що за нас уболівають. Після фінального свистка підходили як місцеві жителі, так і гравці інших команд, тренери і дякували за гру, нагороджували компліментами. Було приємно, чесно кажучи.

— Попри впевнену перемогу у фіналі, за підсумком турніру нашим хлопцям не дали жодної індивідуальної нагороди, як–то найкращий воротар чи нападник...

— Пляжний фут­бол — такий вид спорту, в якому один чи два майстерні виконавці можуть вирішити долю поєдинку. Тренери, готуючись до матчів, намагаються побудувати дії своїх підопічних таким чином, щоб нейтралізувати лідерів команди–суперниці. А в нашій команді важко визначити, кого саме слід прикривати, — усі хлопці діяли однаково відмінно, і це не перебільшення.

 

ЗНАЙ НАШИХ!

Склад національної збірної

Воротарі: Віталій Сидоренко, Володимир Гладченко. Захисники: Антон Бутко, Євген Рак, Максим Назаренко, Роман Пачев, Андрій Борсук. Нападники: Віктор Арановський, Олег Зборовський, Андрій Євдокимов, Олександр Корнійчук, Ігор Борсук. Головний тренер: Сергій Кучеренко.