Зате восени ми його не впізнаємо?

21.07.2010
Зате восени ми його не впізнаємо?

Віктор Федорович відпочиває. (Фото з сайту bagnet.org.)

Напевне, кожному хотілося б піти у високооплачувану відпустку тривалістю 43 дні. Але простим смертним — зась. А Віктору Януковичу — можна. Як з’ясувалося позавчора, Президент перебуватиме у відпустці з 12 липня по 24 серпня.

Про такі «довгограючі» вакації Україна дізналася через тиждень після того, як Янукович став «відпускником». Новину ніби мимоволі повідомила заступник голови адміністрації Президента Ганна Герман. Можливо, таємниця зберігалася б і надалі, якби громадськість не почала дивуватися, чому Віктор Федорович не зміг зустрітися з французькими «Репортерами без кордонів» і взагалі не з’являється на роботі.

Інтернет–сторінка Президента фактично простоює. Головною новиною вчора залишався текст звернення Януковича з нагоди 20–річчя ухвалення Декларації про державний суверенітет — заява глави держави датована 16 липня. Уже два тижні «робота» «гаранта в екзилі» полягає у підписуванні всіляких привітань (але це функція не самого Президента, а служби протоколу), рідше — візуванні законів і доручень. Водночас нема жодної новини про заходи, які відбуваються за участю Януковича.

Наприклад, учора з’явилося повідомлення, що Віктор Федорович доручив Генеральному прокурору перевірити інформацію про використання правоохоронних органів у політичних процесах. Про факти заангажованості «силовиків» у листі до Януковича повідомив екс–Президент Леонід Кравчук. Глава держави, перебуваючи в Криму, начебто взяв питання під особистий контроль і доручив Генпрокурору оперативно доповісти про результати перевірки.

Найбільше дивує те, що Янукович чкурнув у півторамісячну відпустку всього лише після чотирьох місяців роботи на новій посаді. Очевидно, Віктору Федоровичу захотілося відпочити не лише від президентських навантажень, а й від «амортизації» після тривалої опозиційної діяльності. Але де ж поділася славнозвісна працьовитість Януковича? І як вірити його словам про те, що чоловіки мусять «працювати 24 години на добу»?

«Нам здається дивним, що офіційні особи країни йдуть у відпустку на півтора місяця», — заявив генеральний секретар організації «Репортери без кордонів» Жан–Франуса Жульяр у коментарі газеті «Коммєрсант–Україна». «Репортери» мали намір зустрітися з Януковичем, але цей намір залишився нереалізованим через вакації Президента. Представники організації прибули в Україну позавчора. Вони вирішили не переносити терміни візиту, бо вже мали домовленості про зустрічі з колегами–журналістами.

Натомість учора з’явилися дані, що впродовж своїх вакацій Президент проведе принаймні одну офіційну зустріч — із патріархом РПЦ Кирилом.