Ми йдемо до вас!..

16.07.2010
Ми йдемо до вас!..

До тих, хто на тиждень погодився помінятися дружинами, в ефірі «плюсів» приєднаються політики «без мандата». (Колаж Андрія ГАЛОЧКІНА.)

Готуючись до нового телевізійного сезону, канали обрали різну тактику: «плюси» зробили ставку на «підглядування» за героями, Перший Національний — пробує внести живинку у традиційні теми, а Новий канал продовжує бути флагманом розваг із легким нашаруванням інтелекту.

 

Позбавлені недоторканності й гаманця

«Свіжою кров’ю» вітчизняного телебачення стають реаліті–шоу. «Плюси», які минулої весни першими ризикнули запропонувати телеглядачам такий формат, знімають другий сезон одного зі своїх найрейтинговіших проектів останнього часу «Міняю жінку». Інша варіація на тему «кардинально змінимо життя на тиждень» — реаліті–шоу за британським форматом «Без мандата». «1+1» зовсім скоро покаже, як у якійсь Хацапетівці у звичайній сім’ї — можливо, багатодітній чи неповній — житиме політик у ролі такого собі гостя — «хрещеного батька». Два дні з п’яти «слуга народу» без «корочок» для вирішення проблем і мобільного телефону поживе на кошти, які приймаюча сторона витрачає зазвичай. Тільки на третій день політик зможе скористатися своїми посвідченнями і «телефонним правом». За словами ген­продюсера «1+1» Олександра Ткаченка, ні «слуги народу», ні сім’ї до останнього моменту не знатимуть, хто куди їде і хто кого прийматиме у гостях. Серед учасників хочуть бачити не лише київських, а й місцевих можновладців.

У планах «плюсів» — 14—18 випусків реаліті «Без мандата». Що­дня телекамери зніматимуть 15—17 годин робочого матеріалу. Із такого обсягу вибиратимуть найцікавіші моменти на годинну програму. «Право вето на якісь кадри зі сторони політиків не передбачається», — каже продюсер проекту Оксана Кучерова. До речі, категорично відмовилися «грати в такі ігри» Наталія Вітренко і Тарас Чорновіл. Не бояться несподіванок реального життя, зокрема, Олександра Кужель, Юрій Павленко, Андрій Шевченко.

Утім обміну дружинами та короткочасного заслання політиків під прицілом телекамер для «1+1» замало. В ефірі каналу з’являться ще й «Сусідські війни». Формат зовсім «свіженький»: голландці його показали лише минулого року. У затяжному конфлікті між сусідами упродовж тижня розбиратиметься психолог. Реаліті–шоу стане результатом роботи «1+1» та «Студії Пілот».

Найближчим часом пілот реаліті–шоу зніматиме і Новий канал. Хоча його прем’єра, як і інших новинок каналу, запланована на останній тиждень серпня, про проект видають мінімум інформації. Головний продюсер Оксана Панасівська лише констатує, що у реаліті–шоу буде «занурення в життя звичайних сімей». ICTV збирає заявки для участі у проекті «Українська мрія», який керівник департаменту публіцистичних проектів каналу Оксана Соколова характеризує як такий, що межує з реаліті–шоу. «ICTV свого часу знімав проект «Акули бізнесу», який мав непогані рейтинги. Це був куплений формат, тому ми мали чіткі обмеження. А хотілося, щоб програма була яскравішою, з елементами шоу, в якій би учасники могли реалізувати свій шанс. Тому вирішили створити власний соціально орієнтований проект, який має спонукати багатих людей допомогти простим, талановитим і цілеспрямованим реалізувати їхні бізнес–проекти», — розповідає Оксана Соколова.

«Сільрада» і «Світло» від Бенкендорфа

Суцільні новинки й оновлення, як і обіцяв новий очільник Першого Національного каналу Єгор Бенкендорф, готує телеглядачам дер­жавний канал. Утім уже наперед можна прогнозувати, що частина модернізованого телепродукту навряд чи кардинально відрізнятиметься від того, що вже було. Так, замість «Сільської правди» у новому сезоні «першої» кнопки — проект «Сільрада». Раніше ведуча програми про сільське господарство Тамара Метерчук тепер стала керівником нового проекту і працюватиме поза кадром. Натомість на екрані, коли потрібно, будуть п’ятеро її підлеглих журналістів. Чи зуміють вони цікаво і динамічно показати сільське життя — сподіваємося. Як і на те, що на державному каналі ця соціально й економічно важлива тема не забуксує в офіціозі нинішньої влади, що дуже не любить критики.

Замість ток–шоу «Знайдемо вихід» Перший Національний пропонує втілення творчої ідеї продюсера Олексія Семенова — проект «Віра, надія, любов», який вестимуть журналістка Тетяна Цимбал (її програму «Лінії долі» закрили) та практикуючий психолог. Наповнення кожних 45 хвилин нової програми диктує її назва — щоразу три історії, ключовими в яких по черзі будуть почуття віри, надії та любові. Такий собі симбіоз «Жди мене», «Ключового моменту» та... доброчинного марафону. Можливо, цей проект виходитиме під патронатом безпосередньо Президента України чи Кабміну. А Наталія Розинська тим часом інспектуватиме військові частини: «а–ля Дана Борисова» іде «на службу» в проект із робочою назвою «Хочу в армію». Ще одну нову «соціалку» — журналістські розслідування під назвою «Ревізор» уважний глядач уже мав змогу подивитися 6 липня. (Наступні випуски, мабуть, будуть кращими).

Уже знято пілот програми «Світло», яка змінить у сітці мовлення «Благовісник» — почергові програми від Київського та Московського патріархатів. У «Світлі» вирішили відмовитися від суто церковної тематики — щоразу на державному каналі обіцяють показувати багатоконфесійний погляд на суспільні явища і проблеми, поєднавши питання соціальні та моральні: ставлення до шлюбу, всиновлення, зачаття «у пробірці» тощо. Чи буде ведучим «Світла» Юрій Макаров, який працював у кадрі пілота, за словами керівника прес–служби НТКУ Юлії Савостіної , — питання відкрите.

Модернізовані блондинки і «Крокодил»

Новий канал і в новому сезоні продовжує співпрацю з Костянтином Меладзе — цього разу переконуючи, що «Україна сльозам не вірить». Друга центрова лінія — розважально–гумористичні проекти, де учасники намагаються проявляти свій інтелект. «Інтуїція» залишиться без змін, а білявок почали «експлуатувати» по–новому. Після двох сезонів проекту за голландським форматом «Хто проти блондинок?» на каналі визріла власна ідея показати вже командні змагання білявок, які назвали іронічно та красиво — «Світлі голови». Учасницями проекту стали знайомі глядачам каналу обличчя. Переважно апробовані у попередньому проекті білявки відтепер згруповані по шість у десять команд. «Світлі голови» уже відповіли на запитання телеглядачів — відзнято 19 програм. «Диригувати» білявками в ефірі знову буде Андрій Доманський.

«У новий сезон ми ввійдемо з великим пакетом програм власного виробництва, — каже головний продюсер Нового каналу Оксана Панасівська. — Ми обрали вже перевірений шлях — формати, що можна охарактеризувати як «гумористично–пізнавальні». «Світлі голови» — це своєрідне модернізоване шоу «Хто проти блондинок?». Друга нова програма має робочу назву «Зроби мені смішно». У ній трансформується усім відома з дитинства гра «Крокодил», коли діями без слів треба показати задане слово. Постійні учасники шоу — Андрій Доманський, Сергій Притула, Олександр Педан та Маша Єфросиніна, до яких періодично приєднуватимуться інші зірки. Ведучим стане Сергій Кузін, який добре показав себе у ролі члена журі «Фабрики зірок»».

Тільки на перший погляд може видатися, що з загальної канви Нового каналу вибиватиметься щотижнева, швидше за все, 45–хвилинна, документальна програма, назву якої не розголошують. Цей проект, за задумом, щось середнє між «InfoШоком» та серйозно–провокаційними сюжетами «Ексклюзива». Оксана Панасівська каже, що темою кожного випуску стане вода, їжа, повітря, пологи — усе те, що цікавить або зачіпає усіх, бо всі дихають, їдять, п’ють воду і з’являються на світ. Це, за словами головного продюсера, буде не програма жахів, а всебічне серйозне, правильне і яскраве розслідування навколо суспільно–природнього процесу чи явища.

 

Про тенденції нового контенту інших каналів читайте в наступному «Телебумі».

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>