Кота — під хвіст!

14.07.2010
Кота — під хвіст!

Пейзажна алея — популярне місце відпочинку для киян. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Забудова історичної частини Києва триває. І навіть якщо вам вдалося довести незаконність будівництва в улюбленому сквері, згуртувати громадськість, залучитися підтримкою місцевої влади і журналістів, виграти суд, побудувати на місці колишнього котловану ландшафтний парк, подібного якому не знайдеш в усьому місті, це ще не означає, що тут нічого не будуватимуть. Історія із Пейзажною алеєю у Києві тільки підтверджує цю думку.

Нове керівництво Міністерства закордонних справ намагається втілити в життя мрію своїх попередників — побудувати багатоповерхівку на території Пейзажної алеї. Кажуть, там має оселитися і міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Тим часом мешканці прилеглих будинків готуються до нового етапу протистояння.

 

«Допомога» мера киянам

Дозвіл на будівництво чотирисекційного будинку з паркінгом і двома підземними поверхами на Пейзажній алеї (неподалік Десятинного провулку) МЗС отримало ще три роки тому. Починаючи з 2004 року, МЗС робило все, аби узаконити забудову території, яка входить в охоронну зону ЮНЕСКО і належить заповідникам «Град Володимира» і «Заповітний Київ». І МЗС таки свого домоглося, ними був отриманий останній необхідний дозвіл — з Інституту археології.

Важливий момент: ще на останній перед черговими виборами сесії у березні 2006–го Київрада розглядала проект рішення про заборону відведення під забудову території Пейзажної алеї. Тоді свої підписи в підтримку такого рішення поставили майже півтори тисячі киян. Прокуратура теж визнала виділення ділянки під будівництво незаконним. Але будівництво все ж розпочалося.

Коли на Пейзажній установили паркан, почався активний супротив місцевих мешканців та активістів громадянської ініціативи «Збережи старий Київ»: паркан зруйнували і віднесли до приміщення МЗС, котлован засипали. У цей час ішла передвиборча боротьба кандидатів на пост мера Києва, і тоді ситуацією зацікавився Леонід Черновецький. Він особисто побував на Пейзажній алеї, зустрівся з протестувальниками і пообіцяв допомогти. Черновецький видав розпорядження про зупинення будівельних робіт. Крім того, він запропонував громаді знайти людину, яка могла б представляти інтереси людей і Київради у судах. Розпорядженням міського голови такі повноваження отримала Марина Соловйова — юрист, яка вже п’ять років займається питаннями неправомірної забудови столиці.

Але після перемоги Черновецького на виборах Соловйова стала для Київради непотрібною і довіреність мера відкликали. Відповідне розпорядження підписав Олесь Довгий. Про те, що адвокат «неналежно представляє інтереси Київської міської ради у судах», представники київської влади навіть не повідомили Марину. Про нього адвокат дізналася на одному із судових засідань від третьої сторони.

Замість багатоповерхівки — зебри–фонтани й коти–багатоніжки

Однак відстояти Пейзажну алею Марині Соловйовій усе ж вдалося. Рішенням Верховного Суду забудова була визнана незаконною, касаційну скаргу забудовників відхилили, і тодішнє керівництво МЗС було вимушене публічно відмовитися від будівництва.

У листопаді минулого року на честь цього на Пейзажній було урочисто відкрито ландшафтний парк. Чудернацьких тварин (усього — з десяток кольорових скульптур, два фонтани і два довжелезні коти на стінах гаражів) для нього створив скульптор Костянтин Скретуцький, автор відомого в Києві пам’ятника «Їжачок в тумані». До облаштування парку також долучилися журналісти, громадські діячі, співак Олег Скрипка, актриса Ольга Сумська, композитор Юрій Рибчинський, тележурналіст Ігор Добруцький.

Про той день згадує мешканка Десятинного провулку Діна Соломонівна Герцрікен: «Це було справжнє свято перемоги, героями якого були всі ми — сусіди, активісти, небайдужі кияни, громадські діячі. Приємно, що знайшлося багато свідомих людей, нам вдалося мільйон гривень зібрати на цей парк — здавалося б, нереальна сума... І хоч ми знали, що це ще не кінець, і спокою нам не даватимуть, вірилося в краще».

«Гідні» наступники з «команди професіоналів»

І справді, спати спокійно сусідам довелося недовго. Міністерство закордонних справ нинішнього уряду продовжує справу, розпочату своїми попередниками. Причому впевнено і послідовно, всупереч заявам Прем’єра Азарова про необхідність впорядкування ситуації з забудовою в історичній частині міста. Зацікавленість Міністерства очевидна: мешканці Пейзажної алеї говорять, що в них є список «щасливчиків», які мають отримати квартири в новому будинку МЗС. Першим у списку з чотирикімнатною квартирою начебто значиться чинний міністр Костянтин Грищенко.

У цій ситуації вигідну для МЗС позицію обрала Київрада: вже четвертий раз до порядку денного вноситься питання щодо припинення права постійного користування земельною ділянкою на перетині провулку Десятинного і Пейзажної алеї, але щоразу для прийняття такого рішення не вистачає голосів.

Ще 29 квітня цього року була можливість остаточно поставити крапку у справі скандальної забудови. Профільна комісія Київради дала позитивний висновок на відповідний проект рішення. Але під час засідання Олесь Довгий зачитав лист від міністра Грищенка і зняв з порядку денного це питання, бо нове керівництво міністерства «уважно вивчає питання використання даної ділянки, у тому числі й щодо можливого використання її під будівництво».

«Табачник порівняно з Грищенком — цілком адекватна людина»

За цих обставин Марина Соловйова намагається не втрачати оптимізму: «Люди засипали котлован, виграли суд, влаштували таку красу для всього міста! Невже ви вірите, що після цього вони дозволять тут знову розпочати будівництво? — говорить Марина. — Якщо кияни будуть такими ж рішучими і свідомими, парк забрати не вдасться нікому. Головне — не проявляти байдужості».

А от мешканець Десятинного провулку Олександр Бобир, з яким нам вдалося поспілкуватися, не стримував свого обурення і тривоги: «Табачник, якого зараз усі так клянуть, порівняно з Грищенком — іще цілком адекватна людина! Костянтин Грищенко поводиться як таліб, що руйнує статуї Будди в Афганістані. Як така людина може представляти Україну в світі, якщо він у своїй державі займається відвертим вандалізмом? Куди дивиться Янукович? У нас є інформація, що міністр планує за будь–яку ціну почати будівництво до вересня. А зараз літо, люди на відпочинку, їх зібрати на акції важко... Боюся, тепер протистояти буде ще важче, ніж коли вперше паркан ламали».

Максим САВЧУК
  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>