Як Кучма, але більший

14.07.2010
Як Кучма, але більший

8 грудня 2004 року. Президент Леонід Кучма візує конституційну реформу. (Фото Рейтер.)

Точка сидіння ще й як впливає на точку зору. Віктор Янукович, який у 2004 році так наполегливо відстоював ідею переходу на парламентсько–президентську республіку, нині став прихильником старої Конституції. Ще б пак: п’ять років тому Віктор Федорович хотів урізати повноваження Віктору Ющенку, а тепер хоче сам «пожирувати» як влада. У лавах Партії регіонів народився сценарій: скасувати політреформу на референдумі. На пропозицію «регіоналів» плебісцит мав би пройти в один день із місцевими виборами.

«На мою думку, серед політиків, які представляють різні партійні табори, немає розбіжностей стосовно того, що зміни, внесені до Конституції 2004 року, м’яко кажучи, необдумані, — заявив голова фракції ПР Олександр Єфремов у інтерв’ю газеті «День». — З одного боку, ці поправки були неконституційними. З іншого — вони лише принесли розбрід у нашу державу». Взагалі, коли читаєш інтерв’ю Єфремова, то здається, що він помінявся місьцями зі своїми опонентами і перехопив їхню риторику: за президентства Ющенка «помаранчеві» так само критикували реформу–2004.

Олександр Єфремов переконаний, що партії владі вдасться повернутися до старої Конституції. «Зміна Основного закону буде проведена. Наш погляд полягає в тому, що ми маємо повернутися до Конституції 1996 року, яка визнана як один із кращих документів такого рівня Венеціанською комісією, та й усіма експертними керівниками європейського та світового співтовариства», — зазначив пан Єфремов.

Єфремов каже, що «регіонали» могли самотужки ухвалити конституційне рішення — «і крапка». «Але ми не йдемо таким шляхом. Ні, ми хочемо звернутися до людей і на референдумі підтвердити легітимізацію цього питання», — зазначив голова фракції ПР. Хоча оглядачі відзначають, що Партія регіонів змушена вдатися до референдуму з іншої причини: у Верховній Раді не назбирується 300 «тушок» для зміни Конституції — отже, треба шукати інші шляхи.

Коаліційний партнер Януковича, Голова ВР Володимир Литвин уже висловився проти ревізії реформи. Спікер звернув увагу, що змінити Конституцію, а тим більше ухвалити нову редакцію — не так просто. «Згідно з 13–м розділом Конституції та рішенням і роз’ясненням Конституційного Суду, це потрібно робити лише через Верховну Раду», — зазначив Литвин. Він додав, що парламент може не погодитись на зміни. «Адже в 2000–му році був референдум. Можна по–різному ставитися до того, яким чином він відбувався і як підбивалися підсумки, але ніхто їх не оскаржив. І вони до цього часу не імплементовані», — нагадав Литвин у програмі «Свобода слова» позавчора ввечері.

Політолог Олександр Палій у коментарі «УМ» стверджує, що сценарій із референдумом, виходячи з поведінки ПР, — досить вірогідний. «Їхній інтерес зумовлений страхом перед парламентськими виборами, після яких Янукович може втратити деякі важелі влади. Вони зрозуміли, що пік популярності минув. Стало достатньо очевидним, що внутрішні протиріччя роздирають цю силу — вона потребує центру у вигляді потужного Президента, щоб уникнути цього розколу», — коментує Палій.

За словами політолога, найбільшим недоліком Конституції–96 була відсутність механізму стримувань і противаг. За Януковича картина може виглядати ще гіршою. «Янукович підім’яв під себе судову гілку влади. Парламент — це, по суті, машинка для штампування рішень. А в Януковича уже більше повноважень, ніж у Кучми. Тому повернутися до старої системи — означає залишити владу без жодної відповідальності», — вважає політолог.

Олександр Палій стверджує, що, якщо вже зайшла мова про референдум, на владу треба постійно тиснути. По–перше, вимагати, аби референдум був чесним. По–друге, постійно нагадувати, що рішення щодо зміни Конституції обов’язково мусить розглядатися Верховною Радою — про що йшлося в останніх рішеннях Конституційного Суду. «Крім того, треба порушити питання, що негативна відповідь на референдумі мусить мати наслідком відставку влади. Адже в нас референдуми — це, по суті, голосування не за суть питань, а за владу. Якщо Янукович почує «ні» — він мусить подати у відставку», — наголошує Олександр Палій.