Вишивка в роду

14.07.2010
Вишивка в роду

Срібні призери — сім’я Колодіїв із Тернопільщини. (Фото надане організаторами «Країни мрій».)

Уже сьомий рік «Країна мрій» збирається на київському Співочому полі. А славиться не лише запальною українською атмосферою, а й тим, що її учасників та гостей можна впізнати в будь–якому куточку міста — по вишиванках. Цей невід’ємний елемент українського одягу на фестивалі пробуджує такий собі змагальницький дух серед учасників та гостей. Кожен намагається готуватись завчасно, вибираючи найгарнішу вишиванку з домашньої колекції і до найменших деталей обдумуючи свій костюм.

Для таких «фанатів» вишиванок третій рік поспіль один з організаторів Країни мрій — компанія «Кока–Кола Україна» — проводить фотоконкурс на найкращу вишиванку фестивалю. Взяти участь у ньому може кожен, а єдина умова — наявність вишитої сорочки.

Фотографії оцінювало експертне журі, до складу якого входили як організатори фестивалю, так і відомі виконавці. «Цього року участь у конкурсі взяли 350 чоловік. Це свідчить про те, що з кожним роком популярність традиційної української вишиванки зростає. Приємно бачити людей, які поважають нашу культуру, які приводять цілі родини і вишивають не просто вишиванки, а цілі костюми», — зазначила одна з членів журі Олеся Жулинська.

Не дивно, що саме такий загальний цілісний образ із багатьма вишитими сорочками й вразив журі найбільше. Абсолютну перемогу здобула тернопільська вишивка — адже саме вишиванки з Тернопільщини завоювали перше та друге місця.

«Золото» дісталося сімейній парі з ансамблю «Буття» — за повністю вишитий вручну стрій, сімейна пара отримала з рук організатора фестивалю Олега Скрипки фотоапарат.

«Приємно, що наш фестиваль об’єднує молоду творчу публіку, котра готова спільно з нами творити цей фестиваль, брати участь у таких ініціативах, як конкурс вишиванок, і будувати спільними зусиллями Країну мрій», — привітав переможців лідер і натхненник фестивалю Олег Скрипка.

Проте найбільше захоплення в журі викликали срібні призери — сім’я Колодіїв. У ній не лише батьки, а й четверо діток, найменшому — Святику — близько рочку, були у вишитих власноруч вишиванках. «Ми приїхали сюди вперше, і приїхали як майстри. Проте майстри ми не справжні: я — лікар, чоловік мій — бізнесмен. А вишиванки на наших дітях зроблені власноруч. Ми дуже любимо етнічний стиль одягу і часто вишиваємо речі так, щоб можна було носити їх не лише на фестивалі, а й у побуті», — розказала майстриня. «Обов’язково візьму у вас контакти, може, й мені таку чудову вишиванку вишиєте!» — захоплено прокоментував Олег Скрипка.

Бронзова ж призерка — киянка Олена — має більш як півдесятка вишиванок. «Ця — старовинна, куплена на Поділлі. Дуже рада, що обрала саме її сьогодні. Цілу ніч шила до неї спідницю — не було з чим носити», — додала вона. За нічну працю й чудову вишиванку дівчина виграла музичний плеєр. А щоб решта учасників не засмучувалися, організатори конкурсу зробили спеціальний стенд, на якому розмістили фотографії всіх учасників конкурсу. «Щоб усі бачили красу української вишиванки й долучались до нашого конкурсу наступного року», — усміхаючись пояснювали учасники.