НОВИНИ ПЛЮС

14.07.2010

Секвестр у дії

Державне казначейство України повідомляє: до державного бюджету за січень–червень 2010 року надійшло 104,549 млрд. грн, або 39,3% річного плану. Це, за підрахунками статистів, на 15,5% більше, ніж за такий самий період попереднього року. Проте від темпів виконання бюджету — попередніх, не урізаних — ми явно відстаємо. Утім зміни до закону про держбюджет, які нещодавно ухвалила Верховна Рада, зменшили дохідну частину казни на 13,4 млрд. гривень — і таким чином формально уряд нічого не порушив.

Податковий кодекс: літній варіант

Новий варіант Податкового кодексу не обов’язково чекати до осені. Доопрацьований проект «Податкової Біблії» Україна побачить уже на початку серпня, заявив віце–прем’єр–міністр України Сергій Тігіпко. Чиновник обіцяє, що новий варіант закону обговорять разом із підприємцями, роботодавцями, представниками Європейської бізнес–асоціації й Американської торгової палати. Чи встигнуть автори кодексу врахувати всі п’ять тисяч зауважень та пропозицій, віце–прем’єр не сказав. Проте підтвердив, що податок на розкіш, норма про який таємниче зникла із тексту законопроекту в ніч перед голосуванням у Раді, все ж таки повернуть.

Не такі вже вони й державні, ці шахти!..

Компанія ДТЕК, підконтрольна Рінату Ахметову, виступить інвестором двох великих державних шахт — «Ровенькиантрацит» і «Свердловантрацит». Комерсанти пообіцяли вкласти 500 млн. гривень на закупівлю обладнання для підприємств в обмін на вугілля антрацитної групи. 300 мільйонів гривень витратять на «Ровеньки», а решта піде на «Свердлов». До кінця 2010 року ДТЕК профінансує проекти підприємств із технічного переоснащення, модернізації і розвитку із застосуванням механізму державно–приватного партнерства. Основна частина коштів буде направлена в капітальне будівництво, закупівлю очисного та прохідницького обладнання, що дозволить підготувати до кінця року 30 нових лав на обох держпідприємствах. У Мінвуглепромі розраховують завдяки інвестиціям ДТЕК до 2014 року збільшити загальний річний видобуток двох шахт на 3 млн. тонн. Зараз видобувається 10—12 млн. тонн вугілля. Раніше керівників двох шахт підозрювали у корупційних діях, про що, зокрема, писала наша газета.

Добрива чужі, зате труби наші!

Українські виробники мінеральних добрив втрачають внутрішній ринок. Зокрема, в січні–травні імпорт мінеральних добрив збільшився в 2,5 раза в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, в той же час експорт міндобрив скоротився на 2,4%. «Україна відкрила ринок для більш дешевої російської аміачної селітри у відповідь на зняття РФ обмежень на імпорт українських труб», — нагадала аналітик інвестиційної компанії «Драгон Кепітал» Тамара Левченко. Собівартість російської селітри значно нижча української: якщо для російських хімзаводів вартість природного газу — основної сировини — у січні–травні становила 80 доларів за тисячу кубометрів, то для українських — 205 доларів. У результаті за п’ять місяців 2010 року частка українських підприємств на внутрішньому ринку аміачної селітри скоротилася з 80 до 70%.

Ахметов заробив у 10 разів менше

Найбагатша людина України донецький олігарх Рінат Ахметов, торік виявляється, заробив майже вдесятеро менше, ніж у більш вдалий для нього 2008 рік. Тобто консолідований прибуток групи СКМ, яка належить бізнесмену, у 2009 році становив 0,283 млрд. доларів проти 3 мільярдів роком раніше. Натомість вартість консолідованих активів у Ахметова торік хоча й незначно, але таки зросла: з 18,07 до 18,53 млрд. доларів. «2009 рік для нас став випробуванням на міцність, — сказав гендиректор СКМ Олег Попов. — Для нас у звітному році класичні фінансові показники — виручка, прибуток і т. д. — відійшли на другий план, ми ставили перед собою дещо інші завдання: збереження ринкових позицій, забезпечення фінансової стійкості, підвищення ефективності кожного напряму бізнесу групи, повне і своєчасне обслуговування фінансових зобов’язань та ефективне використання наявних ресурсів — як фінансових, так і людських».