«Банкіре, люби клієнта!»

14.07.2010

В Україні продовжують запрова­джувати правила, які ускладнюють життя банківським установам, але вимагають більшої лояльності до клієнтів. Одне з таких — банки не мають права нав’язувати позичальникові, у якій саме компанії він мусить страхувати свої ризики — видав нещодавно Антимонопольний комітет. «Якщо до нас надійде хоча б одна скарга, яка свідчитиме про продовження такої практики, проти банку буде відкрито справу», — із таким попередженням звернувся голова комітету Олександр Костусєв до керівників фінансових закладів, на яких антимонопольники вже мають зуб: «Райффайзен Банку Аваль», «ОТП Банку», «УкрСиббанку», «Приватбанку» та «Укрсоцбанку». Він нагадав, що раніше цим установам уже рекомендували проводити прозорий відбір компаній, які страхуватимуть позичальників при укладенні кредитних договорів. Проте всіма попередженнями нехтують. Тому, як зауважив Костусєв, за наступні порушення на банкірів можуть накласти стягнення до 10 відсотків річного доходу.

Банківські аналітики, втім, поставилися до суворості антимонополістів скептично. «Це надумана проблема. Сьогодні ринкові банки працюють із цілою групою страхових компаній, — заявив «УМ» президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Звичайно, існують і кептивні банки (які входять до складу багатопрофільних концернів або фінансових груп. — Авт.), які грішать цим, але вони займають дуже невелику нішу на ринку». На думку експерта, ця проблема була актуальною у 2005—2007 роках, коли розвивалося кредитування і фінустанови дійсно працювали з однією–двома компаніями.

Не відстає й НБУ. Вчора регулятор розіслав комерційним банкам постанову, згідно з якою фінансові установи з 2012 року будуть змушені на моніторах банкоматів вказувати суму комісійних при знятті готівки з рахунку. На сьогодні банки не мають такої функції, тому клієнт дізнається про розмір комісії лише після отримання грошей, а нерідко вона становить 4—5% від суми. Таким чином, Україна наблизиться до міжнародного стандарту. Особливих коштів нововведення не вимагатиме і, на думку аналітиків, на подорожчання банківських продуктів не вплине.

До речі, з 1 січня 2012 року Нацбанк запровадить ліміт на отримання готівкової іноземної валюти з банкоматів. Обмеження становитиме еквівалент 5 тис. гривень у день. «Йдеться про виконання закону про фінмоніторинг, — пояснює Охріменко. — Іншими словами, це засіб контролю готівкових коштів. У цьому процесі ми також відтворюємо досвід західних країн, де банкомат не є засобом для переведення в готівку грошей».

Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ,
Оксана ЗАГАКАЙЛО