Кредит гривню збереже

14.07.2010
Кредит гривню збереже

Кредит МВФ частково потрапить і до гаманців українців. (Фото Петра РОЗФОКУСА.)

Українці, чиї доходи не прив’язані до американської валюти, можуть зітхнути з полегшенням: вартість рідної грошової одиниці не просто застигла на місці щодо долара, а й навіть потроху збільшується. Експерти пояснюють це низкою причин і насамперед отриманням нової програми кредитування МВФ, а також прогнозують: різких рухів «зелений» не робитиме. Натомість європейська валюта коливатиметься, однак падати вже не буде.

Із початку липня українці стали частіше купувати іноземну валюту — на 13,7% більше, ніж минулого місяця. Причин цьому дві: традиційний сезон відпусток, а також деякі побоювання економічних проблем у Європі та можливості другої хвилі кризи у США. «Коли людина збирається на відпочинок, то, навіть купивши путівку за гривні, щонайменше 400—500 доларів вона візьме із собою», — каже «УМ» старший аналітик групи компаній «Форекс Клуб» Микола Івченко.

З іншого боку, пропозиція валюти на міжбанківській біржі нині все–таки перевищує попит. А НБУ, як відомо, бере участь у торгах і купує іноземну грошову одиницю. І хоча надходження валюти зменшується: у квітні 1,3 млрд. доларів, у травні — 1 млрд., у червні — 800 млн., — тенденція зберігається. І до закінчення літа не існує жодних передумов до різких змін. Та й навіть восени, каже Івченко, новий обвал гривні є дуже малоймовірним.

«Сьогодні гривня і долар на міжбанківських торгах стоять непорушно, — стверджує експерт. — Точніше, існує дуже не значне і майже не помітне послаблення долара: на одну тисячну частину копійки за добу». Приблизно на таку ж суму дешевшає «бакс» і в обмінних пунктах. «Із вересня ми допускаємо плавне подорожчання долара, але воно буде доволі не значним і не перетне позначку «8 гривень», — продовжує Микола Івченко. — Щоправда, свої корективи може внести світова економіка. Наприклад, долар може похитнутися, якщо ВВП Китаю за ІІ квартал зросте менш ніж на плановані десять відсотків».

Суттєва підтримка для української валюти всередині країни, за словами аналітиків, — кредит Міжнародного валютного фонду. Адже першочергово ці кошти призначені саме для стабілізації фінансової системи держави і водночас вони є сигналом для інвесторів, що економіка отримала «парасольку» від зовнішніх і деяких внутрішніх проблем.

Співвітчизникам, які більше довіряють європейській валюті, також особливо хвилюватися не варто. Як відомо, в останній тиждень євро продавали дорожче за 10 гривень. «Щоправда, два дні тому його вартість знову пішла донизу. Це пояснюється зниженням рейтингу португальських облігацій, яке оголосило одне з міжнародних агентств, — продовжує Івченко. — Утім це падіння короткотермінове, і вже до кінця липня європейська валюта коштуватиме дорожче. Та й у середньотерміновій перспективі підстав для здешевлення євро ми не бачимо».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сигнал для інвесторів та поштовх для реформ

«Співпраця з МВФ дасть змогу державі й приватним українським позичальникам різко знизити вартість зовнішніх позик, — прокоментував віце–прем’єр–міністр Сергій Тігіпко, який, власне, і відповідає за переговори з Міжнародним валютним фондом. — Окрім того, будуть розблоковані переговори про виділення фінансування зі Світовим банком, Європейським Союзом і Європейським банком реконструкції та розвитку. Адже для іноземних кредиторів угода з МВФ стане сигналом того, що економіка держави готова до цільового використання іноземних інвестицій».

Віце–прем’єр вважає, що в рамках співпраці з МВФ Україна проведе податкову і бюджетну реформи, дерегуляцію підприємницької діяльності та реформу фінансового сектору. Зокрема, держава посилить незалежність Національного банку, збільшить повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і проведе ще один етап рекапіталізації українських банків. Реалізація цієї угоди дозволить на найближчі три роки стабілізувати фінансове становище країни і залучити в Україну додаткові іноземні інвестиції.