«Ми є народ!»

13.07.2010
«Ми є народ!»

Найрадикальніші демонстранти виступали за негайне від’єднання регіону від Іспанії (на плакаті написано: «Каталонія — наступна нова держава в Європі»). (Фото Рейтер.)

Наприкінці минулого тижня в Іспанії вирували не лише футбольні пристрасті. У неділю національна збірна, кістяк якої становлять вихідці з автономної спільноти Каталонія, виграла чемпіонат світу в ПАР, а напередодні сотні тисяч каталонців вийшли на вулиці Барселони, щоб підтримати незалежність свого регіону. Демонстрацію під гаслом «Ми є народ. Ми вирішуємо» спровокувало рішення Конституційного суду, який постановив, що в Іспанії є лише один народ — іспанський. Цим самим рішенням, ухваленим два тижні тому, КС Іспанії також скасував кілька параграфів каталонського автономного статусу. Тому участь у позавчорашній демонстрації взяли не лише звичайні барселонці, а й голова регіонального уряду Каталонії, соціаліст Хосе Монтілья.

Судді Конституційного суду висловилися, зокрема, проти утворення незалежного каталонського судочинства. І визнали таким, що суперечить Конституції, надання в регіоні каталонській мові першості перед іспанською в освіті та місцевих адміністраціях.

Та найбільше суперечок і обурення викликала заява суду, якою він визнає каталонців народом, але із зазначенням, що «це не має жодних правових наслідків». Регіональний парламент у Барселоні схвалив регіональний статус Каталонії у вересні 2005 року. Ним передбачалася більша політична та фінансово–економічна незалежність регіону від центрального уряду в Мадриді. 2006 року цей статус затвердили національний парламент Іспанії та самі каталонці на референдумі. Але консервативна опозиційна Народна партія оскаржила цей документ у Конституційному суді як такий, що загрожує цілісності Іспанії.

Маніфестанти пройшли центром Барселони під каталонськими прапорами, скандуючи гасла про незалежність. Дехто тримав плакати з написами каталонською мовою Adeu Espanya («Прощавай, Іспаніє»). Або англійською, щоб було зрозуміліше міжнародній спільноті — Good bye Spain та Catalonia the next state of Europe («Каталонія — наступна нова держава в Європі»).

Утім радикальні вимоги про негайну незалежність від Іспанії підтримували не всі учасники демонстрації. Багато хто лише вимагав для Каталонії — економічно (і «футбольно») найсильнішого регіону країни — ширших автономних повноважень та скасування вердикту Конституційного суду. За попередніми оцінками поліції, участь у демонстації взяли 1,1 мільйона осіб, повідомляє іспанська інформагенція EFE.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>