Як конституційна більшість «Хава нагілу» танцювала

13.07.2010
Як конституційна більшість «Хава нагілу» танцювала

Віктор Янукович закружляв у танці Ірину Акімову. (Фото з сайту youtube.com.)

Відеохітом інтернету останніх днів став сюжет, записаний мобільним телефоном на пізніх стадіях святкування 60–річчя Віктора Януковича в державній резиденції «Залісся». Ось Президент, уже помітно «підкріпившись», танцює під «медляк» Олександра Сєрова з Людмилою Кучмою, тоді як перший віце–прем’єр Андрій витанцьовує з секретарем РНБО Раїсою Богатирьовою. Ось із мікрофоном уже Філіп Кіркоров, а глава держави повторює рухи «танцівника диско» навколо заступниці голови АП Ірини Акімової. Екс–Президент Кучма в цей час веде в танці дочку Олену, а її чоловік Віктор Пінчук обнімається в стилі «ти мене поважаєш» з іншим олігархом — Рінатом Ахметовим. Ось кавалери кілька разів міняються дамами, а Кіркоров співає: «Хепі бьоздей, Олександр!» Це вже настала північ, і день народження не у Віктора Федоровича, а його старшого сина Олександра, йому 37. Філіп Бедросович заводить єврейську «Хава нагілу», і Віктор Янукович поновлює шалений танець, ніби й не було цілого дня привітань.

За даними з різних джерел, у «Заліссі» було близько 400 гостей, а столи ломилися від дорогих пригощань на кшталт королівських креветок і трюфелів. Свято закінчилося о другій годині ночі, після подачі стакілограмового торту.

Серед зірок, які розважали гостей, були також Наталія Корольова із забутою сестрою Русею, Вєрка Сердючка, Тіна Кароль, француженка Лара Фабіан.

А серед неочікуваних гостей цього «свята життя» — поет Іван Драч, нібито опозиційний боксер Віталій Кличко, голова Верховного Суду Василь Онопенко. Знайомий народний депутат із табору опозиції, якого автор цих рядків застав увечері в п’ятницю в Києві, а не в Заліссі, на запитання: «О, а ти чому не на пиятиці?» — відповів: «Знущаєшся? А там, між іншим, мабуть, уже конституційна більшість парламенту. Зараз і Мартиненко, і Стретович подвійну гру ведуть». «Під час святкування ювілею Президента видно було її консолідацію і робочий настрій», — розповів постфактум журналістам депутат–коаліціянт від КПУ Євген Царьков.

У цей час по багатьох центральних і нецентральних каналах — із повтором наступного дня — крутили пропагандистський фільм–оду «Президент. Початок шляху» про звершення Віктора Федоровича. Коментаторами у документальній стрічці, знятій у найкращих радянських традиціях, були й Богдан Ступка, й Борис Олійник, і Дмитро Стус, котрий, схоже, остаточно визначився з політичною орієнтацією.

Наступного дня — вже в закритих від сторонніх очей умовах — Янукович продовжив святкування в Криму. Це називалося «неформальний саміт СНД». У Лівадійському палаці — там, де відбувалася знаменита Ялтинська конференція Сталіна, Черчілля й Рузвельта — Президента України вітали російський колега Медведєв, білоруський — Лукашенко, вірменський — Саргсян, азербайджанський — Алієв, казахський — Назарбаєв. Починали в краватках. «Тут температура повітря плюс 30, води — 25, а нам доводиться працювати :)», — написав у своєму «Твіттері» Дмитро Медведєв.

Вечеряли не в резиденції «Зоря», як анонсувалося, а в Малій Сосновці. Розважальну програму серед інших забезпечували хлопці з «95–го кварталу». Особливо гумористам вдавалися жанри про Юлію Тимошенко. І трохи — про самого ювіляра.

Погуляли, тобто попрацювали так, що наступного дня президенти скасували попередньо запланований огляд авіатехніки. Пресі пояснили, що питання авіабудування обговорили напередодні.

 

ДО РЕЧІ

Президента Віктора Януковича нагороджено вищою нагородою Української православної церкви Московського патріархату — відзнакою предстоятеля УПЦ під номером 001 — «за заслуги перед Українською православною церквою» та з нагоди 60–річчя».

«Блаженніший владика Володимир преподніс Президентові також ікону Спасителя, побажав многих літ життя та Божої допомоги у служінні народові України», — сказано у повідомленні прес–служби УПЦ МП.