Рада на канікулах. Демократія теж відпочиває

13.07.2010
Рада на канікулах. Демократія теж відпочиває

У суботу Верховна Рада завершила роботу в пленарному режимі й, по суті, пішла на канікули. За графіком, цей тиждень обранці мають працювати в округах і комітетах, а в п’ятницю зберуться на урочисте засідання з нагоди 20–ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.

Останнім питанням, яке парламент розглянув на весняно–літній сесії, був закон про місцеві вибори. Ввечері робочої для ВР суботи за ухвалення одіозного документа проголосувало 259 депутатів. У ньому залишилися норми, які обмежують право громадян на участь у виборах шляхом самовисування, які створюють перешкоди новим партіям (можливість висувати кандидатів матимуть лише ті осередки, які зареєстровані більш ніж за 365 днів до виборів), які забороняють створювати виборчі блоки.

Кажуть, «регіонали» були готові відмовитися від норми, котра ставить заслін для молодих партій — на кшталт Яценюкової, Гриценкової, Тігіпкової, Кириленкової. Не через те, що вони демократи, а для того, щоб створити конкуренцію для БЮТ: усе–таки «помаранчевий» сегмент політикуму більш подрібнений, ніж «синій». Але в суперечку встряв Володимир Литвин. Спікер категорично наполіг на збереженні скандальної норми. Йому теж не вигідно мати зайвих конкурентів.

Жодна з поправок, які знімали б цю перешкоду, не здобула підтримки парламенту. Народний депутат Олесь Доній зауважив, що з таким підходом у багатьох районах матимуть право висуватися лише кандидати від «Регіонів». «Відбувається повернення до однопартійної системи. Якщо в когось ностальгія за часам СРСР, то вони спеціально і роблять такі законопроекти», — застеріг Доній. А віце–спікер Адам Мартинюк, який головував на засіданні, відповів: «Я закликаю розбудовувати й інші партії»...

Фракції коаліції не врахували практично жодної з численних поправок, які внесла опозиція. Бій знову тримали Чорноволенко, Кармазін, Ключковський... Фракція БЮТ, протестуючи проти позиції коаліціянтів, достроково залишила зал, хоча В’ячеслав Кириленко закликав «тимошенківців» «не полишати поле бою». Напруги в залі не витримали навіть системи електропостачання: кілька хвилин у сесійній залі світила лише центральна люстра під куполом, а інші згасли.

Закриваючи сесію, Володимир Литвин сказав: «Шановні колеги, я вам всім дякую за те, що ми знаходили компроміс, за те, що ми з вами працювали і приймали важливі рішення». Після відпусток нардепи зберуться «під куполом» 7 вересня. А виборча кампанія на місцях стартує за 50 днів до дня голосування, тобто в десятих числах вересня.

 

РЕАКЦІЯ

Закон про місцеві вибори в ухваленій редакції суперечить Конституції, заявив голова Комітету виборців України Олександр Черненко. Він розкритикував норму, котра встановлює партійну монополію на висування кандидатів. «Ця норма суперечить Конституції, за якою кожному громадянину гарантується право бути обраним... Це було зроблено з чіткою політичною метою — максимально обмежити участь у виборах конкурентів правлячої партії», — заявив Черненко в коментарі Українській службі Бі–Бі–Сі.

Партія «За Україну» заявила, що правляча верхівка позбавляє людей «можливості оновити владу і змушує робити вибір лише з–поміж усім набридлих партій—політичних банкрутів». Партія В’ячеслава Кириленка констатує, що «головний сенс закону — усунення від участі в виборах будь–яких реальних опонентів режиму Януковича та узурпація влади на місцях». «Такої нахабної профанації виборів Україна не знала за всю історію незалежності», — зазначає «ЗУ!». Партійці Кириленка мають намір оскаржити закон у Конституційному Суді.

Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк теж висловив намір звернутися до КС. Яценюк констатував, що його партію «фактично виключено з виборчого процесу на місцевих виборах 31 жовтня».

Віталій Кличко вважає закон про місцеві вибори консервацією нинішньої політичної системи. «Про яке оновлення політики ми можемо говорити, якщо цей закон фактично не дає можливості новим політичним силам брати участь у виборах?», — заявив лідер партії «УДАР».