Старт під пиво

13.07.2010
Старт під пиво

Футболісти «Оболоні» раділи нічиїй, здобутій у грі з «Динамо», наче вирішальній перемозі. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Чотири поєдинки у п’ятницю та стільки ж — у суботу на спекотних українських теренах спробували скласти конкуренцію світовій першості, що добігала кінця в прохолодній Південно–Африканській Республіці. Провести матчі стартового туру в неділю керівники прем’єр–ліги не могли, адже ФІФА рекомендує національним федераціям не ставити матчі внутрішніх чемпіонатів на ті дні, в які відбуваються поєдинки світового масштабу. І на старті ювілейного, ХХ, чемпіонату України наші клуби продемонстрували, що можуть створювати сюрпризи та тримати уболівальників у напрузі не гірше, ніж найкращі збірні світу. Зокрема вразили перебіг гри й результат на переповненому стадіоні «Оболонь–арена»: у світлі численних «фаєрів» (це вам не Африка!) матч за участю «пивоварів» і «Динамо» приніс першу сенсацію.

 

Вісім років очікування

У 2002 році Вища ліга українського футболу поповнилася ще одним столичним клубом: здобувши третє місце в нижчому дивізіоні, до еліти вийшла «Оболонь». Особливими досягненнями за той сезон «пивовари» похвалитися не можуть, адже в підсумку зупинилися за крок від вильоту до першої ліги. Але один матч їхні уболівальники досі пам’ятають. У середині вересня «Оболонь» зустрілася на НСК «Олімпійський» з майбутнім чемпіоном — «Динамо», і дебютанти тоді відібрали очки у грізного суперника, зігравши внічию — 1:1. Нині про той успіх у складі команди з півночі столиці можуть розповісти п’ятеро: польові гравці Павло Кутас та Олег Мазуренко, а також Сергій Ковалець, В’ячеслав Нівінський та Володимир Циткін, котрі тепер працюють тут тренерами. Минулої п’ятниці увечері, вже на власному стадіоні, Ковалець із командою знову відібрав очки у грізного сусіда.

Якщо третій місцевий клуб «Арсенал» на домашніх поєдинках заледве збирає півтори тисячі глядачів, то на «Оболонь–арену» їх приходить утричі більше. Відтак саме матчі «пивоварів» і динамівців стають справжніми столичними дербі, попри відчутну різницю у класі команд. Над Оболонню лунало скандування прихильників команди одного району, яке під кінець гри навіть заглушило зазвичай гучних та організованих фанів «Динамо».

Команда Сергія Ковальця, що підійшла до цієї гри із серією у п’ять домашніх матчів без перемог, з’явилася перед очима своїх прихильників оновленою. Із перших хвилин вийшли колишні гравці першолігового «Львова» Павло Худзік та Олександр Мандзюк, рідний брат нинішнього захисника «Дніпра» Віталія Мандзюка. У другому таймі з’явився ще один колишній львів’янин Вадим Панас та кращий бомбардир першої ліги минулого сезону Сергій Кучеренко. У центрі поля динамівцям протистояв екс–«металіст» Валентин Слюсар, відомий виступами за збірну, — вихованець цього клубу та найгучніше придбання «Оболоні» в міжсезонні. Саме ці гравці мали замінити велику групу футболістів, яка у міжсезоння покинула розташування команди: зокрема шестеро перейшли до «Кривбасу», де працює колишній наставник «пивоварів» Юрій Максимов.

І якщо колишня «Оболонь» у минулому сезоні домашній матч проти «Динамо» програла з рахунком 0:4, то нинішня заслужила на похвалу. Господарі почали активно, намагаючись принаймні перебігати технічно сильніших опонентів. Але вже під кінець першого тайму здавалося, що доля поєдинку вирішена: спочатку Андрій Шевченко, а в наступній атаці Андрій Ярмоленко забили у ворота Олега Остапенка, ще одного новачка господарів, по м’ячу. Цікаво, що «оболонська» частина трибун після першого взяття воріт заходилася скандувати «Шева!» — володар «Золотого м’яча» теж походить із цього району.

Але в другому таймі глядачі отримали нових героїв. Спочатку грубо помилився кіпер «Динамо» Денис Бойко, який у минулій першості захищав кольори «Оболоні» (Валерій Газзаєв випустив «третього номера» в основі за відсутності травмованих Олександра Шовковського та Станіслава Богуша). Бойко промахнувся, намагаючись вибити м’яч у поле за межами штрафного майданчика, і Мандзюку залишалося закотити кулю в порожні ворота. А вже на другій доданій хвилині матчу Кучеренко вправно виконав штрафний, і в метушні біля воріт найвправнішим виявився той самий Мандзюк.

«Динамо», у складі якого так і не з’явилося жодного новачка, занадто рано вирішило грати на утримання рахунку. Дедалі більше уболівальників «біло–синіх» вимагають відставки Валерія Газзаєва — їх не задовольняє якість гри команди, що нічим не відрізняється від дій у проваленій другій половині попередньої першості.

«Хороша вийшла гра. Думаю, втіху від неї отримали всі. Я задоволений діями новачків, але нам ще потрібне підсилення», — у свою чергу прокоментував результат матчу тренер оболонців Ковалець.

Усе тільки починається

Серйозно оновив склад і тренер одного з новачків прем’єр–ліги: у наставника «Волині» Віталія Кварцяного нові гравці з’явилися практично в кожній ігровій лінії. Переглядали навіть воротаря, хоча Кварц нещодавно розсипався у компліментах своєму нинішньому кіперові, двометровому сенегальцеві Іссі Ндоє, за яким, мовляв, полюють кілька відомих європейських клубів. У захисті в луцької команди на дебютну гру проти «Ворскли» вийшли Дмитро Семочко, нігерієць Гаррісон Омоко та Олег Шандрук, у середній лінії — Олег Женюх та серб Саша Стевич, ще один сербський гравець Стеван Рачич попереду — всі новачки. Можливо, дебютантів і не було б так багато, але частина лідерів команди, що виводили «Волинь» до півфіналу Кубка України, зараз травмовані.

Як показав результат, підсиленням новобранців назвати важко: полтавці вже в першому таймі забили у ворота господарів три м’ячі, причому дубль оформив колишній нападник «Волині» Василь Сачко. Підсумковий рахунок 0:4 змусив тренера лучан серйозно замислитись над кадровою політикою клубу.

«Ми цей матч програли ще до початку, адже кілька гравців отримали травми в невідповідний момент. Ще й початок гри призначили на 14:30 — у цей час люди на пляжі засмагають», — шукав причини поразки імпульсивний наставник лучан. Щоправда, в історії «Волині» є й гірший дебют: у сезоні 2004/2005 років команда вийшла до вищої ліги і поступилися «Арсеналу» 1:8, а в підсумку посіла шосте місце.

«Арсенал» став якраз тією командою, яка забила перший гол у нинішній першості. Голкіпер запорізьких «металургів» Максим Коваль міг дістати м’яч із сітки разів зо три, якби не помилки при реалізації слушних нагод румуна Йонуца Мазілу. А героєм став хорват Младен Бартулович, що в міжсезоння переїхав до Києва з Дніпропетровська. Ще один новачок «канонірів» росіянин Сергій Самодін із того ж «Дніпра» з’явився на полі в другому таймі.

До слова, матч на стадіоні НТЦ ім. Банникова призначили на 17:30, і це майже не залишило шансів зацікавленим любителям футболу потрапити на інший київський поєдинок, що стартував о 20:00.

Фани «Арсеналу» розтягнули на своєму секторі великий банер із портретом тренера команди Василя Євсеєва, який загинув у міжсезоння.

Мінімум із максимуму, максимум із мінімуму

Переможець попередньої першості — «Шахтар» — почав виступи в новому чемпіонаті без новачків, як і «Динамо». Напередодні генеральний директор «гірників» Сергій Палкін спростував інформацію, ніби клуб підписав контракт із форвардом бразильського «Інтернасіоналя» Вальтером, але розповів, що донеччани слідкують за цим гравцем.

Однак навіть без поповнення донеччани спокійно здолали «Кривбас», у складі якого були Денис Васильєв, Олександр Іващенко, Сергій Рожок, Рінар Валєєв та Валерій Куценко (перейшли з «Оболоні»), Бека Гоцирідзе та воротар Євген Боровик (із «Дніпра»). У запасі залишився орендований у «Динамо» Кирило Петров.

Після поєдинку тренер господарів Мірча Луческу відзначив дії захисту криворіжців, котрі пропустили лише два м’ячі. Також румунський тренер пояснив причину відсутності Дмитра Чигринського: «У нього зараз специфічна робота, він працює за індивідуальною програмою двічі на день. Будемо очікувати, коли він набере форму».

Мінімальні перемоги здобули двоє з трьох наших представників у єврокубках. «Дніпряни» та «карпатівці» зустрілися в очній дуелі. У «Дніпра» з перших хвилин вийшов перспективний Валерій Федорчук, що провів минулий сезон у «Львові» та «Кривбасі». А єдиний гол у ворота «Карпат» ударом головою після кутового забив Євген Чеберячко, для якого це перший такий успіх у синій футболці.

«Металіст» без Жажі Коейльо та Папи Гуйє в нудному матчі переграв на виїзді «Таврію». Мирон Маркевич із перших хвилин випустив на поле аргентинського новачка Карлоса Вільягру, а в кримчан місце у воротах замість Максима Старцева, котрий невдало відіграв поєдинок за Суперкубок, зайняв досвідчений новачок Віталій Постранський. Але й перестановка не допомогла: сімферопольці вперше програли на старті сезону, виступаючи на своєму полі.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 1–й тур

«Зоря» — «Севастополь» — 0:0

6 000 глядачів

«Арсенал» — «Металург» (З) — 1:0

Голи: Бартулович, 25

1 400 глядачів

«Іллічівець» — «Металург» (Д) — 1:1

Голи: Тищенко, 56 — Мгуні, 37

5 500 глядачів

«Оболонь» — «Динамо» — 2:2

Голи: О. Мандзюк, 60, 90+2 — Шевченко, 36; Ярмоленко, 38

5 100 глядачів

«Волинь» — «Ворскла» — 0:4

Голи: Сачко, 6, 40; Янузі, 31; Єсін, 84

6 300 глядачів

«Таврія» — «Металіст» — 0:1

Гол: Олійник, 19

5 200 глядачів

«Дніпро» — «Карпати» — 1:0

Гол: Чеберячко, 85

17 406 глядачів

«Шахтар» — «Кривбас» — 2:0

Голи: Ракицький, 32; Вілліан, 84

29 918 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Ворскла» 1 1 0 0 4–0 3

2. «Шахтар» 1 1 0 0 2–0 3

3. «Металіст» 1 1 0 0 1–0 3

4. «Дніпро» 1 1 0 0 1–0 3

5. «Арсенал» 1 1 0 0 1–0 3

6. «Оболонь» 1 0 1 0 2–2 1

7. «Динамо» 1 0 1 0 2–2 1

8. «Металург» (Д) 1 0 1 0 1–1 1

9. «Іллічівець» 1 0 1 0 1–1 1

10. «Севастополь» 1 0 1 0 0–0 1

11. «Зоря» 1 0 1 0 0–0 1

12. «Таврія» 1 0 0 1 0–1 0

13. «Карпати» 1 0 0 1 0–1 0

14. «Металург» (З) 1 0 0 1 0–1 0

15. «Кривбас» 1 0 0 1 0–2 0

16. «Волинь» 1 0 0 1 0–4 0

Бомбардири: О. Мандзюк («Оболонь»), Сачко («Ворскла») — 2.