Від мамонта до Майдану

10.07.2010
Від мамонта до Майдану

Перший у світі пам’ятник мамонту встановлено в селі Кулішівка Недригайлівського району.

Що поєднує між собою цих різних людей із різних епох? Народного месника Семена Гаркушу, письменників Пилипа Капельгородського, Михайла Осадчого, Дмитра Білоуса, Олексу Ющенка, Григорія Білоуса, Івана Власенка, художника Нестора Кизенка? А ще представників родини Полетиків — збирачів документів з історії України XVII—XVIII століть, Героїв Радянського Союзу — батька та сина Соколів — Омеляна Лукича та Григорія Омеляновича? Ріднить їх мала батьківщина — Недригайлівщина, що на Сумщині. Історія цього краю надзвичайно багата: на території району свого часу було знайдено рештки мамонта, на честь чого навіть встановлено перший у світі пам’ятник, знайдено історичні свідчення існування древніх міст Попаш та В’єхань... По стежках–доріжках Недригайлівщини пройшли на Полтавську битву шведські полки, віддзвеніла стременами кіннота Нестора Махна, відгарчала танками німецька армада, прямуючи на битву під Курськом... Тепер усю цю історію зафіксовано в одній книжці — «Недригайлівщина у дзеркалі історії».

Цю історико–краєзнавчу розвідку краєзнавців Ігоря Скрипченка та Івана Абаровського видало нещодавно Сумське видавництво «Собор». Це перше видання, яке найповніше охоплює події одного з регіонів Сумської області, малої батьківщини третього Президента України Віктора Ющенка, — з найдавніших часів до початку ХХІ століття, надає нові, досі не відомі, матеріали. Подарункову книгу обсягом 450 сторінок із десятками історичних знімків, карт, схем видали земляцьким коштом уродженці Недригайлівщини, які проживають у Києві, Полтаві, Сумах.

«Кожен край, як і кожна людина, має свою непересічну долю. У Недригайлівщини приємні, світлі й радісні моменти переплелися з драматичними, трагічними... — зазначає у своєму передслові до книги завідувач кафедри української історії та етнополітики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук Анатолій Коцур, який також родом із Недригайлівщини. — Були часи розквіту й занепаду, лихоліть і відродження. Автори прагнули без перебільшень, ретуші та прикрас подати багатовікову історію цієї землі, але не затіняти й світлі її сторінки».

Микола ГРИЦЕНКО,
письменник, голова громадської організації «Недригайлівське земляцтво у Києві»