НОВИНИ ПЛЮС

10.07.2010

Уряд Словаччини вперше очолила жінка

Президент Словаччини Іван Гашпарович призначив лідера Словацького демократичного і християнського союзу Івету Радічову прем’єр–міністром країни. «Мої перші відчуття — це радість і смирення», — після завершення церемонії призначення заявила Радічова, яка стала першою жінкою, що очолила уряд в історії Словаччини. Попередній уряд Роберта Фіцо пішов у відставку 7 липня. На парламентських виборах 12 червня партія Фіцо «Напрям — соціал–демократія» завоювала 62 зі 150 місць у парламенті, але об’єднаний союз п’яти правоцентристських партій, що об’єдналися під керівництвом Радічової, отримав загалом 79 місць у новому парламенті і сформував коаліцію більшості.

Новий прем’єр — 53–річна вдова, професор соціології, має доньку. У 2005—2006 роках Радічова була міністром праці Словаччини. Торік вона балотувалася на посаду президента Словаччини, проте програла чинному главі держави Гашпаровичу.

Сейм Польщі обрав голову

Депутати польського Сейму (нижньої палати парламенту) у четвер увечері обрали своїм головою Гжегожа Схетина. Як повідомляє РІА «Новості», за нього проголосувало 277 депутатів, «проти» — 121, «утрималося» — 16. Нагадуємо, поки обраний на президентських виборах 4 липня Броніслав Коморовський не складе присягу, Схетин виконуватиме також повноваження президента.

Теракт у Пакистані

40 людей загинуло, ще близько 100 поранено внаслідок потужного вибуху в регіоні Мохманд на північному заході Пакистану. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс» із посиланням на представників місцевої влади, кількість загиблих може зрости. За наявними даними, вибух організував терорист–смертник на начиненому вибухівкою мотоциклі. Внаслідок теракту не лише загинули люди, а й було пошкоджено або зруйновано кілька будівель, у тому числі місцева в’язниця, з якої втекли 28 ув’язнених.

Нові деталі скандалу навколо Саркозі

Колишня бухгалтер спадкоємиці косметичної імперії L’Orеal Ліліан Бетанкур Клер Тібу на допиті, який проводили слідчі Бригади боротьби зі злочинами проти особистості, відмовилася від частини свідчень. Зокрема, як повідомляє газета «Фігаро», жінка офіційно відмовилася від слів про те, що Бетанкур спонсорувала виборчу кампанію нинішнього президента Ніколя Саркозі. На черговому допиті Тібу заявила, що ніколи не згадувала імені Саркозі й ніколи не була присутньою при передачі грошей від подружжя Бетанкур політикам.

Тим часом у середу поліція відвідала будинок Ліліан Бетанкур у Нейї–сюр–Сен і вилучила рахункові книги за 2006—2008 роки.

Долар падатиме?

Міжнародний валютний фонд очікує , що курс долара буде помірно знижуватися впродовж п’яти років. Таку точку зору висловив заступник директора аналітичного відділу МВФ Девід Робінсон.

Перша повна пересадка обличчя

Французькі лікарі здійснили повну трансплантацію обличчя пацієнтові, чиє лице було спотворено через генетичне захворювання. Як повідомляє французька газета «Парізьєн», уперше було успішно виконано трансплантацію не тільки лицьових м’язів, а й повік, слізних залоз і протоків. Операцію проведено в лікарні міста Кретей. Хірург Лорен Лант’єрі, який здійснив операцію, заявив, що це перший у світі випадок з повної трансплантації обличчя, хоча лікарі з Іспанії раніше заявили, що теж виконали таку операцію ще у квітні цього року.

У Грузії арештували Деметрадзе

Співробітники силових структур Грузії затримали футболіста Георгія Деметрадзе, який колись грав за київські клуби «Динамо» (Київ), «Металург» (Донецьк) та «Арсенал» (Київ). Як повідомляють грузинські інформагенції, його підозрюють у причетності до незаконного тоталізатора, а також у контактах із «злодієм у законі». Крім Деметрадзе було затримано ще двох людей. За версією правоохоронних органів, під час чемпіонату світу з футболу затримані організували тоталізатор і виграли в якогось Давида Пеїкришвілі 140 тисяч доларів. Коли чоловік відмовився віддати гроші, вони звернулися по допомогу до «злодія в законі» Вато Кіпіані, який мешкає в Україні. Той зв’язався зі своїми знайомими у Грузії, які допомогли «вибити» з Пеїкришвілі «борг».

За інформацією інформагенції «Новини–Грузія», у передбачуваних спільників Деметрадзе вилучено вогнепальну зброю. Порушено кримінальну справу за статтею 223 Кримінального кодексу Грузії, яка передбачає відповідальність за контакти з кримінальними авторитетами.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>