Тепер — «один із»

10.07.2010

Учора сплив трирічний термін повноважень голови Конституційного Суду Андрія Стрижака. Тепер уродженець Закарпаття — звичайний член КС. Вибори нового голови відбудуться 12 липня. «У понеділок ми оберемо нового главу. Є надія, що оберемо швидко і почнемо працювати», — заявив на вчорашній прес–конференції Андрій Стрижак.

На посаду нового глави претендуватимуть усі 17 суддів КС, крім Стрижака: він не має права йти на другий термін. Для обрання керівника Суду треба набрати 10 голосів.

Колишній голова розповів, що останні три роки КС працював у важких умовах. «Так сталося, що колишня влада вирішила трошки поекспериментувати над Конституційним Судом і суддями», — констатував пан Стрижак. «Усе почалося» з того, що 11 суддів, обраних до складу КС, не могли скласти присягу. Наступна проблемна віха — це розпуск парламенту. «Нас узяли в блокаду, і неможливо було працювати», — охарактеризував тодішні події Стрижак. Ще одним негативним чинником стало звільнення трьох суддів за порушення присяги. «Немає ніде в світі, щоб суддю звільняли за порушення присяги. У нас — голосуй «так», або тебе звільнять із роботи», — поскаржився екс–голова КС.

Усі епізоди, перелічені керманичем КС, припали на каденцію Віктора Ющенка. Натомість на нову владу пан Андрій не скаржився. Мабуть, це пов’язано з тим, що Стрижак налагодив приязні стосунки з Януковичем і Ко. Кілька останніх рішень КС зіграли на руку Януковичу: наприклад, про доцільність проведення місцевих виборів цього року, про коаліцію «тушок».

Андрій Стрижак також прокоментував дискусії, які точаться довкола Конституції. Зокрема він наполягає на тому, що на референдумі неможливо прийняти новий Основний закон: «Саму Конституцію приймати на референдумі — Конституційний Суд тлумачив — не можна до внесення змін у саму Конституцію». Екс–голова нагадав, що на всеукраїнський референдум можна виносити лише ті зміни, які стосуються трьох розділів Конституції.

Відповідаючи на питання, чи можна шляхом референдуму скасувати політичну реформу зразка 2004 року, Стрижак сказав, що «це можливо, але в рамках чинної Конституції». «Якщо ми говоримо, що основне джерело влади — народ, то народ може все вирішити — це його право, але при цьому в рамках чинної Конституції», — цитує пана Андрія агенція «Інтерфакс–Україна».

 

ДО РЕЧІ

Найближчим часом до Конституційного Суду надійде на розгляд проект конституційних змін, який передбачає уніфікацію термінів повноважень місцевих рад і мерів та сільських голів — до п’яти років (ідеться про зміни до 141–шої статті Основного закону). Окрім того, депутати пропонують внести зміни до 136–ї статті, яка встановлює, що термін повноважень Верховної Ради Криму — теж п’ять років.

Позавчора Верховна Рада дала за цей проект аж 396 голосів. Це більш ніж конституційна більшість. Очевидно, документ не матиме проблем при остаточному ухваленні.