Ще один Герман

10.07.2010
Ще один Герман

Іменинник Віктор Янукович приймає Германа ван Ромпея. (Фото Рейтер.)

Одним із гостей, який учора вітав Віктора Януковича з 60–літтям, був президент Європейської Ради Герман ван Ромпей. Де–юре, бельгієць ван Ромпей є особою №1 у Євросоюзі. Посаду президента Європейської Ради (не плутати з Радою Європи) було запроваджено минулого року з ратифікацією Лісабонської угоди — «малої конституції» ЄС.

Янукович був зворушений тим, що Україна стала першою з держав у рамках «Східного партнерства», яку відвідав ван Ромпей. «Це свідчить про високу увагу Євросоюзу, вашу особисту до України та підтверджує незмінність стратегічного курсу нашої держави на євроінтеграцію», — заявив Янукович. Віктор Федорович похвалився гостеві, що віднедавна євроінтеграційний курс офіційно визначений та закріплений у законі про засади внутрішньої та зовнішньої політики України.

За словами іменинника, попередня влада більше говорила про євроінтеграцію, аніж вдавалася до практичних кроків. «Висловлюючись футбольною термінологією, яка сьогодні актуальна, до останнього часу в Україні захоплювалися дудінням у вузелі, а не змістом самої гри», — сказав Янукович, маючи на увазі, звісно, вувузелу (ще один курйоз–«янукізм»). Президент висловив сподівання, що цього року Україна підпише із ЄС угоду про асоціацію, просунеться в переговорах про зону вільної торгівлі, отримає план для досягнення безвізового режиму.

У свою чергу ван Ромпей зауважив: «Ті виклики, які стоять перед Україною, є надзвичайно складними й інколи вимагають складних політичних рішень». Він також наголосив, що для України «життєво важливо» продовжувати демократичний розвиток, і «в цьому контексті над­звичайно важливими є повага до прав людини, верховенство права, належне управління і повага до свобод». Що ж до встановлення безвізового режиму з ЄС, то ван Ромпей ужив словосполучення «у довгій перспективі».

Разом двоє президентів поклали вінки до могили Невідомого солдата — цього разу без важких наслідків для Януковича.

Бельгієць привітав Януковича з днем народження і вступом до «клубу 60–літніх»: гостеві — 62 роки. Насамкінець ван Ромпей теж згадав про футбол. «Зауважте, що у фінальній грі гратимуть команди двох країн, які входять до Європейського Союзу. І я не можу між ними вибирати. Я нейтрально ставлюся до них», — цитує президента Євроради прес–служба Януковича.

У переліку зустрічей ван Ромпея вчора було рандеву і з опозиціо­неркою Юлією Тимошенко.