Іменинник у гніві

09.07.2010

Це сьогодні Віктор Янукович відзначатиме 60–річчя, буде привітний і лагідний, приймаючи вітання й дари. А вчора він метав громи й блискавки. Підставою для президентського невдоволення стала поїздка в Крим минулими вихідними — там Верховний Головнокомандувач брав участь у святкуванні Дня флоту в Севастополі, а заодно проінспектував стан армійських частин. Ще в понеділок пресі стало відомо, що за наслідками тієї інспекції президент приготувався зробити серйозні кадрові висновки: бо що ж це таке, коли з 20 винищувачів бригади в повітря здатен знятися лише один?

«У мене є відчуття, що треба вживати радикальних заходів і з кадрових питань, і з питань фінансування», — заявив учора Янукович, відкриваючи засідання Ради нацбезпеки й оборони.

«Я почав питати керівника військової частини: як ви виконуєте завдання бойові, як ви чергуєте? Він сказав, що ситуація дуже складна, ми не готові до виконання завдань. Це я кажу про те, що я маю право сказати на камери», — розповів Президент про свої враження од відвідин аеродрому «Бельбек». Януковича особливо обурило те, що міністр оборони Михайло Єжель мав прилетіти в аеропорт лише безпосередньо в день святкування «як свадєбний генерал», хоча мусив би бути там завчасно й готуватися до візиту високого гостя.

Очікувалося, що наслідком засідання РНБО стане рекомендація про звільнення міністра Єжеля з посади. Зібрання закінчилося вже після підписання цього номера «УМ» до друку.

Також за підсумками поїздки в АРК Президент оголосив про намір розібратися із земельними проблемами в Криму, де «не стає краще, а стає все гірше» — голови селищних рад масово розбазарюють землю на узбережжі.